Британският паунд се покачи преди очакваната убедителна изборна победа на опозиционната Лейбъристка партия, но бъдещето на валутата зависи от това дали следващото правителство ще убеди колебливите инвеститори, че плановете му за оздравяване на стагниращата икономика са надеждни.

На търговско-претеглена база стерлингът се върна до нива, невиждани от вота за Брекзит през 2016 г., тъй като валутните трейдъри залагат на края на дългата ера на валутна волатилност, предизвикана от бурната политика при управляващата Консервативна партия.

Ако лейбъристите спечелят на 4 юли, лявоцентристкото правителство ще трябва да запази доверието на инвеститорите, като същевременно се справи с икономическите предизвикателства, които консерваторите не са решили, обясняват пред Reuters повече от 20 икономисти и бивши правителствени служители.

Съотношението на публичния дълг на Обединеното кралство към БВП е на 63-годишен връх, а преките чуждестранни инвестиции са намалели през четири от последните пет тримесечия до края на 2023 г. За да избегнат съкращаването на разходите, лейбъристите ще трябва да повишат данъците или да увеличат заемите, категорични са от мозъчния тръст Institute for Fiscal Studies (IFS).

Докато инвеститорите оценяват отговора на следващото правителство на тези проблеми, балансът на рисковете за стерлинга не е равен, защото валутата вече е оценила силното мнозинство на лейбъристите, което ще стимулира растежа на Великобритания.

"Един по-малко уверен политически сценарий ще отслаби стерлинга много повече и ще го направи много по-волатилен", казва професорът по финанси от Liverpool University Костас Милас, който изучава връзката между несигурността на икономическата политика и финансовите пазари.

Водени от Киър Стармър, лейбъристите изпреварват управляващите консерватори с около 20 процентни пункта в проучванията.

“Британско песо”

Някогашна световна резервна валута, стерлингът се търгува под средната стойност на един долар за четирите десетилетия преди 2016 г., но при цена от около 1,27 долара се представя по-добре от всички основни равностойни валути през тази година. Той се върна рязко от рекордното си дъно от 1,03 долара през 2022 г., когато бившият консервативен министър-председател Лиз Тръс лансира недостатъчно финансиран минибюджет, който предизвика разгром на облигационния пазар, повиши разходите по дълга и изостри инфлацията. Въртележката на стерлинга накара коментаторите да нарекат паунда "голямото британско песо" - паралел с рисковите развиващи се пазари. Волатилността на лирата се отрази на икономиката на Обединеното кралство, създавайки отрицателна обратна връзка.

Изследването на Милас установява, че несигурността на икономическата политика във Великобритания от 2016 г. насам пряко е предизвикала стрес на финансовите пазари, включително повишаване на волатилността на валутния курс, което от своя страна е накарало икономиката да расте по-слабо, отколкото би растяла при други обстоятелства. Затова едно лейбъристко правителство с предвидими политики, които пазарите подкрепят, би могло да обърне този цикъл.

"Ако лейбъристите се придържат към наръчника и дадат някакво усещане за фискална отговорност, това ще бъде голяма подкрепа", казва глобалният стратег по фиксирана доходност на PGIM Гилермо Феличес.

"Силата, която наблюдавате при стерлинга напоследък, в крайна сметка е свързана с очакваната стабилност", казва, от своя страна, стратегът на Morningstar Майкъл Фийлд.

Паричните пазари очакват намаления на лихвените проценти от Английската централна банка и Европейската централна банка през тази година. Но макар че провалът на минибюджета на Лиз Тръс показа, че фискалната политика има толкова голямо значение за стерлинга, колкото и лихвените проценти, точните политики на лейбъристите все още не са известни.

Тази седмица IFS разкритикува както тях, така и консерваторите за това, че са публикували предизборни манифести, в които са "скрити и заобиколени" важните въпроси, свързани с данъците и заемите, което е създало "вакуум в знанието".

Съкращаване на разходите или харчене?

Според данни на LSEG анализаторите очакват стерлинга да се отклони средно до 1,2875 долара за 12 месеца. Някои от тях виждат рискове и в по-далечна перспектива. Лейбъристите, които не са били в управлението от 14 години, искат да се отърсят от наложеното схващане за партията, която в миналото се асоциираше с "данъци и харчене".

Саймън Харви, ръководител на отдела за валутни изследвания на Monex Europe, посочва, че валутните трейдъри са оптимистично настроени към стерлинга в краткосрочен план, тъй като държавните финанси на Обединеното кралство не дават на лейбъристите почти никаква възможност за прекомерни разходи. Но ако икономическият растеж на Обединеното кралство се подобри с течение на времето, казва той, "все още съществува риск те да се отклонят твърде много наляво, така че хората искат да видят как това ще се отрази в дългосрочен план и инвестиционните мениджъри може да не харесат ситуацията за пет години".

Старши икономистът на Pictet Asset Management Николай Марков посочва, че лейбъристите ще следват сценарий на големи инвестиции, който ще се окаже инфлационен и ще има негативно влияние върху пазарите на облигации в Обединеното кралство и върху стерлинга. Великобритания се бори с по-висока инфлация в сравнение с другите богати държави от Групата на седемте, като през 2022 г. годишният ръст на цените достигна своя връх от 11,1%. Обезценяване на стерлинга с 10% би добавило 1,3% пункта към инфлацията на потребителските цени в Обединеното кралство за две години, изчислява Oxford Economics.

Лидерът на лейбъристите Стармър определи обещанията за стимулиране на инвестициите в жилищно строителство и инфраструктура, които повтарят политиките на президента на САЩ Джо Байдън, като много дългосрочни.

"Това е версия на Байдъномиката за Великобритания", казва Джайлс Уилкс, сътрудник на Института за управление и бивш съветник на британския министър-председател Тереза Мей. "Тя няма да включва разтърсващи пазара нива на разходите."

Роджър Бутъл, бивш икономически съветник на британския министър на финансите от 90-те години на миналия век Кенет Кларк, пък смята, че финансовият ръководител на Стармър Рейчъл Рийвс вероятно ще "държи разходите ограничени".

Но ръководителят на отдел "Макро" в TS Lombard и бивш съветник на Министерството на финансите Дарио Пъркинс предупреждава, че ако съкращенията на лейбъристите доведат до по-нататъшно натоварване на обществените услуги, разгневените избиратели могат да се насочат към популистки партии, което ще попари надеждите на Обединеното кралство да възстанови търговските си връзки с Европа.