Според ново проучване рекорден брой милионери се очаква да напуснат Обединеното кралство тази година, а парламентарните избори ще засилят допълнително това изтичане на богати хора.

Докладът Henley Private Wealth Migration Report показва, че през 2024 г. Великобритания ще изгуби нетно 9500 души с високо материално състояние - повече от два пъти повече от миналогодишните 4200 (което само по себе си беше рекордно висока стойност).

В класацията на Henley Обединеното кралство отстъпва само на Китай, като се очаква азиатският гигант да отбележи нетен отлив на 15 200 милионери през 2024 г. Тези прогнози бележат рязък обрат за Великобритания, която някога беше смятана за основна локация за свръхбогатите хора в света. Консултантската компания, която следи миграционните тенденции, отбелязва, че между 50-те години на миналия век и началото на 2000 г. страната е била свидетел на преместване на богати семейства към бреговете ѝ от цяла континентална Европа, Африка, Азия и Близкия изток.

"Тази тенденция обаче започна да се обръща преди около десетилетие, тъй като все повече милионери започнаха да напускат страната и все по-малко пристигаха", се казва в доклада на компанията, цитиран от CNBC. "Забележително е, че през шестгодишния период от 2017 г. до 2023 г. след Брекзит Обединеното кралство е загубило общо 16 500 милионери заради миграция. Предварителните оценки за 2024 г. са още по-обезпокоителни".

Хана Уайт, главен изпълнителен директор на мозъчния тръст Institute for Government, отбелязва, че отливът на милионери може да бъде ускорен от тазгодишните парламентарни избори.

Последните социологически проучвания дават на лявоцентристката Лейбъристка партия поразителна преднина пред съперничещата ѝ дясна Консервативна партия. Проучване на Savanta за вестник The Telegraph, публикувано през уикенда, дава на лейбъристите 46% от гласовете, което е повече от два пъти над 21% регистрирана подкрепа за консерваторите на настоящия премиер Риши Сунак. Популистката дясна партия “Реформатори” е подкрепяна от 13% от гласоподавателите.

Лейбъристите се позиционират като про-бизнес партия с акцент върху създаването на богатство. В предизборния ѝ манифест обаче ясно се посочва, че тя планира да се насочи към вратичките в закона, от които се възползват богатите, за да се финансират по-добре обществените услуги. Тя обещава да премахне данъчните вратички за т.нар. лица, които не са регистрирани в Обединеното кралство, да намали възможностите за избягване на данъци, да премахне данъчните облекчения за частните училища и да повиши данъците върху покупката на жилищни имоти от купувачи, които не са жители на Обединеното кралство.

"Отливът на лица с висока нетна стойност на богатството, който вече е предизвикан от икономическия и политическия контекст, сега се ускорява от предизборните заявки", пише Уайт в доклада на Henley. "В допълнение към вече наложения 40% данък върху имоти над прага от 325 000 паунда, консервативното правителство възприе основната идея на политиката на лейбъристката опозиция за прекратяване на данъчния режим във Великобритания от 2025 г. А за тези, които обучават децата си в добре оценения сектор на частните училища в Обединеното кралство, ангажиментът на лейбъристите да премахнат освобождаването от 20% ДДС, с което се ползват те, ще бъде още едно нежелано развитие".

Според Henley броят на милионерите в Обединеното кралство е намалял с 8% през последното десетилетие, което е в рязък контраст с повечето други големи икономики в Европа и извън нея. Броят на хората с добро благосъстояние в Германия например е нараснал с 15% за периода, докато в САЩ е скочил с 62%.