Финансовите пазари САЩ изпревариха целия свят по ръст на милионерите - броят им се е увеличил с цели 600 000 в сравнение с миналата година.

Това е повече от населението на Балтимор, с което общият брой на американците, които разполагат с инвестиционни активи на стойност поне 1 млн. долара, без да се включва основното им жилище, достига 7,5 милиона, съобщава CNBC, позовавайки се на данни на базираната в Париж консултантска компания Capgemini.

Миналогодишният скок от 7,3% на американските милионери помогна на Северна Америка да си върне най-високия темп на растеж на милионерите в света.

В Азия ръстът на милионерите е 4,8%, а в Европа броят на милионерите се е увеличил с 4%. Милионерите в Латинска Америка са с 2,7% повече, а в Близкия изток - с 2,1%. В Африка е отчетен спад от 0,1%, според Capgemini.

Богатството на всички милионери в САЩ, взети заедно, възлиза на около 26 трлн. долара. Броят на хората с нетно богатство от 30 млн. долара или повече също достигна около 100 000 души, а кумулативното им нетно богатство е около 7,4 трлн. долара.

Ръстът на милионерите в САЩ в голяма степен се дължи на скока на фондовия пазар, предизвикан от компаниите за изкуствен интелект и технологии.

Индексът S&P 500 скочи с 24% миналата година, отчасти благодарение на оптимизма на инвеститорите за бъдещето на изкуствения интелект.

Доставчикът на чипове с изкуствен интелект Nvidia оглави индекса с ръст от 239% през 2023 г.

Meta и Tesla, други два технологични гиганта, занимаващи се с AI разработки, нараснаха съответно със 194% и 102% миналата година. Goldman Sachs изчислява, че инвестициите в AI могат да достигнат до 200 млрд. долара в световен мащаб до 2025 г.

Повишенията на фондовия пазар, които помогнаха за появата на толкова много милионери през 2023 г., се запазват и досега през тази година, като S&P 500 и технологичният индекс Nasdaq достигнаха рекордни стойности през изминалата седмица.

От началото на годината S&P 500 се е повишил с около 12%, а акциите на някои от най-големите играчи в областта на изкуствения интелект, като Nvidia и Microsoft, продължават да растат и през 2024 г.