Някои инвеститори са притеснени от очакваната волатилност на Уолстрийт предвид президентската надпревара, задържащата се инфлация, влошените потребителски нагласи и несигурността относно намаляването на лихвените проценти от Фед.

Но финансовият анализатор Том Лий има по-оптимистична перспектива.

„От пандемията насам компаниите преминаха през огромен стрес тест и показаха, че са наистина добри в приспособяването към инфлационни шокове, шокове в предлагането, забавяне на икономиката“, убеден е Лий, управляващ партньор и ръководител на изследователската дейност във Fundstrat Global Advisors.

В резултат на това, „смятаме, че силата на приходите е много по-добра, отколкото хората осъзнават“, заяви той на срещата на върха на финансовите съветници на CNBC в сряда.

Дори и инфлацията да се понижи, много компании ще се възползват от това, допълва Лий.

„Чудесен пример са технологиите, които са в обратна зависимост от инфлацията, така че техните маржове всъщност се увеличават, ако инфлацията намалява.“, обяснява анализаторът.

Що се отнася до опасенията, че Фед може да предизвика рецесия, когато понижи лихвените проценти, Лий не смята, че това ще се случи. „Ние сме по-оптимистично настроени, че ще постигнат идеята за меко приземяване“, допълва той.

Изплащане на AI

Лий обяснява, че компанията му е проучила какво стимулира иновационните цикли в САЩ. В двата най-големи предишни периода - през 40-те и 50-те години на миналия век, а след това през 90-те години, е имало недостиг на работна ръка в световен мащаб.

„Имаше голям натиск или върху заплатите, или върху иновациите, за да се произвежда повече продукция“, обяснява Лий. „Навлязохме в период на структурен дефицит на работна сила от първа необходимост, който ще продължи до 2045 г., което според мен означава, че е в ход още един технологичен цикъл.“

Лий изчислява, че недостигът на служители ще остави на компаниите допълнителни 3 трилиона долара годишно, които иначе биха похарчили за заплати.

„За нас това е наистина ранен етап за размера на парите, които ще бъдат похарчени за генеративен AI“, посочвa Лий относно печалбите, които вече са реализирани от компании като Nvidia например.

Трансфер на 90 трилиона долара

Друга причина, поради която Лий смята, че предстоят розови времена за акциите: Според някои оценки през следващите 20 години милениалите ще наследят 90 трилиона долара от бейби бумърите.

„Това е един от най-големите трансфери на богатство в историята, това е повече нетна стойност от цялата нетна стойност на Китай“, казва Лий.

Според него т.нар. голямо прехвърляне на богатство може да доведе до драстично поскъпване на някои акции.

„Много проучвания, които видяхме дори преди 5 години, показаха, че младите хора се доверяват повече на технологичните компании, отколкото на правителствата, което значи, че ще подкрепят технологиите и иновациите“.

Доза предпазливост

Въпреки рекордно високите стойности на акциите, за инвеститорите е най-добре да се придържат към дългосрочни стратегии, твърди Дъглас Бонепарт, сертифициран финансов стратег, президент и основател на Bone Fide Wealth, компания за управление на богатство.

„Дисциплинираните инвеститори бяха възнаградени през цялата 2023 г. и през 2024 г.“, допълва още Бонепарт, член на Съвета на финансовите съветници на CNBC.

Това означава не само да не се продава панически по време на неизбежните спадове, но и да се поддържат активи на здравословно разстояние от пазара дори в добри времена.

„Напомням на нашите клиенти, че поддържането на солиден паричен резерв е важно, за да се ориентират във волатилността, да се предпазят от извънредни ситуации и да се възползват от всички възможности“, смята Бонепарт.