В момента щатският долар е водещ на валутния пазар, но има и друга валута, която привлича жадните за доходност търговци, точно когато Федералният резерв и редица други централни банки се готвят да намалят лихвите - паундът.

Британските потребители, бизнесът и политиците може би се чувстват мрачно от перспективата лихвените проценти в Обединеното кралство да останат високи за по-дълго време, отколкото другаде - не на последно място, защото инфлацията се оказа много по-неустойчива.

Но за търговците на валута това е благодат. Със своите 5,25% лихвените проценти в Обединеното кралство са сред най-високите в Групата на 10-те най-големи икономики (Г10), с изключение на тези в Нова Зеландия и САЩ, където те са 5,5%.

Английската централна банка е категорична, че инфлацията е твърде далеч над целевата стойност от 2%, за да се рискува преждевременно понижение, а данните от тази седмица, ако са в съответствие с очакванията, едва ли ще доведат до промяна на курса.

Акциите достинаха едногодишен връх, доларът тръгна надолу В сряда индексът MSCI All-World се повиши с 0,1% и достигна най-високата си стойност от средата на януари 2023
В същото време инвеститорите се подготвят за евентуално намаляване на лихвите от страна на Фед още през май, както и от страна на Европейската централна банка, докато на развиващите се пазари цикълът на лихвените проценти вече е насочен към намаляване.

Купуването на нискодоходна валута, за да се инвестира в по-високодоходна - известно като "carry trade" - е отдавна установен начин за използване на разликите в лихвените проценти, а с по-високата си доходност паундът е привлекателна цел.

"Стерлингът се възползва в голяма степен от преноса. Това е една от най-добре представящите се carry trade сделки в Г10, защото се очаква лихвените проценти да останат по-високи за по-дълго време", казва директорът на XTB Катлийн Брукс пред Reuters.

Паундът е втората най-добре представяща се валута спрямо долара през 2023 г. след швейцарския франк, с печалба от 5,2% - далеч от спада от 15% през 2016 г. след гласуването за Брекзит, или от спада от 11% през 2022 г., когато предложеният бюджет на бившия министър-председател Лиз Тръс изпрати британските пазари в криза.

Доходността на британския 10-годишен гилт (4,1%) е една от най-високите в Г10, като отстъпва само на 10-годишните американски държавни ценни книжа и 10-годишния държавен дълг на Нова Зеландия.

Една валута, 20 държави: Как еврото промени Европа за 25 годиниТози месец Европейският съюз отбелязва 25 години от въвеждането на единната европейска валута
Всъщност премията на доходността на британските държавни облигации спрямо тези в останалите страни от Г10 в момента е средно 110 базисни пункта, докато през последните 10 години тя е средно само 20 базисни пункта, според данни на LSEG.

Валутният стратег на Bank of America Камал Шарма казва, че банката препоръчва на базираните в стерлинги инвеститори да обмислят повишаване на хеджирането си.

"С един от най-високите лихвени проценти в Г10 и очакванията ни, че Английската централна банка ще бъде най-бавната в нормализирането на политиката, теорията ни казва, че това би трябвало да е плодородна почва за валутно превъзходство", пише той. “Валутите, които често се използват за финансиране на сделки от типа carry trade, като йената и швейцарския франк - който е загубил 4% от стойността си през 2024 г. - продължават да се представят по-слабо".

Един от показателите за активността на този тип сделки са седмичните данни за позиционирането от Комисията за търговия със стокови фючърси в САЩ. Те показват, че спекулантите държат дълга позиция в стерлинги на стойност 2,71 млрд. долара - една от най-големите през последните 10 години.

Доларът отбеляза най-силен ръст от май 2022Този отскок ще бъде подложен на изпитание от доклада за заплатите в неселскостопанския сектор
Като се изключи еврото, което е най-търгуваната валута спрямо долара и може да изкриви картината, паундът може да се похвали с най-голямата бича позиция спрямо долара в държавите от Г10, следван плътно от мексиканското песо, подкрепено от 11,25% лихвен процент.

Купуването на йената срещу новозеландския долар винаги е било една от най-популярните carry trades сделки. Но кивито е далеч по-малко ликвидно от стерлинга, което може да внесе допълнителен слой риск в нестабилна търговска среда.

Според последните данни на Банката за международни разплащания на паунда се падат около 13% от дневния оборот на валутния пазар в сравнение с около 1,7% за кивито.