Инфлацията във Великобритания се понижава с повече от очакваното през октомври, тъй като цените на енергията за домакинствата спадат в сравнение с предходната година, а упорито високият ръст на цените в сектора на услугите също отслабва.

Това носи известно облекчение на Английската централна банка и на министър-председателя Риши Сунак, пише Reuters.

Годишната инфлация на потребителските цени спада до по-ниски от очакваните 4,6% през октомври от 6,7% през септември, показват още официалните данни в сряда. Увеличението на потребителските цени пък е най-малкото от две години насам.

Прогнозите на Английската централна банка и консенсусът от предварителната анкета на информационната агенция сред икономисти сочеха показател от 4,8%.

В еврозоната заетостта расте, а БВП се свива през третото тримесечиеМакар и незначително, свиването на икономиката засилва очакванията за техническа рецесия, ако четвъртото тримесечие се окаже също толкова слабо
Службата за национална статистика на страната (ONS) коментира, че спадът на годишния индекс на потребителските цени е най-големият от един месец до следващия от април 1992 г. насам.

Британският паунд спада леко спрямо долара след публикуването на данните, които показват, че основните показатели за инфлацията, наблюдавани отблизо от централната банка, също са спаднали с повече от очакваното.

"Икономиката на Обединеното кралство все още в голяма степен е изправена пред стагфлация и според нас пътят напред вероятно ще продължи да бъде неравен", обяснява Жулиен Лафарг, главен пазарен стратег в Barclays Private Bank. "Бихме очаквали Английската централна банка да запази лихвените проценти непроменени още няколко месеца".

Базисната инфлация, която изключва цените на енергията и храните, се понижава до 5,7% от 6,1%, както и тази в сектора на услугите, която също спада с повече от очакваното от централната банка - до 6,6% от 6,9%.

Данните са рядко срещана в последно време добра новина за Сунак, който обеща да намали наполовина ръста на цените през тази година преди очакваните избори през 2024 г., които според проучванията на общественото мнение неговата Консервативна партия вероятно ще загуби, посочва още Reuters и цитира пост на министър-председателя в X, в който се казва:

Опасенията за рецесия в еврозоната се засилватИкономиката на блока се е свила с 0,1% през третото тримесечие, сочат официалните данни
"През януари поставих като свой основен приоритет намаляването на инфлацията наполовина през тази година. Днес ние изпълнихме това обещание".

Опозиционни депутати и много икономисти обаче контрират, че правителството е обвинило външни фактори за повишаването на инфлацията, а след това се е опитало да си припише заслугите за последвалия спад.

Въпреки резкия спад на инфлацията през миналия месец Великобритания запазва най-високия темп на растеж на потребителските цени сред страните от Г-7 - малко над този на Франция (4,5%), въпреки че Италия трябва да публикува актуализираната си оценка за октомври малко по-късно.

Във вторник данните за инфлацията в САЩ също бяха по-слаби от очакваното, което предизвика поскъпване на държавните облигации и доведе до такова и на други основни световни валути спрямо щатския долар, включително на паунда.

Главният икономист на Английската централна банка (BoE) Хю Пил заявява във вторник, че очакваният спад на инфлацията до малко под 5% все още ще я остави "твърде висока", дори и да представлява намаляване на ръста на цените над два пъти през последната година.

Германската икономика се свива леко през третото тримесечие Брутният вътрешен продукт на страната е спаднал с 0,1% на тримесечна база
BoE подчертава, че е далеч от намаляване на лихвените проценти от 15-годишния им връх, дори когато икономиката се намира в състояние на равновесие, близко до рецесия.

"Доводите срещу по-нататъшно повишаване на лихвите стават все по-ясни, но ще са необходими значително повече доказателства, преди да започне да се обмисля намаляване на лихвите", категоричен е Хю Гимбър, глобален пазарен стратег в J.P. Morgan Asset Management. "Затегнатостта на пазара на труда остава основното притеснение."

Инвеститорите увеличават залозите си за намаляване на лихвените проценти на BoE през следващата година, като до декември 2024 г. очакванията са за три намаления на банковия лихвен процент с по 25 базисни точки. Прогнозите сочат, че първото намаление трябва да е през юни.