По предварителни данни на правителството от сряда японската икономика се свива с най-бързия си тримесечен темп на годишна база от две години насам през периода юли-септември. Причината - нарастващата вътрешна инфлация натежава върху потребителското търсене, което допълнително утежнява износа, тъй като търсенето намалява, пише CNBC.

И двата спада са първите за Япония от четири тримесечия насам и са част от тенденция за нестабилност, стартирала по време на пандемията в началото на 2020 г., при която се наблюдават периоди на икономическа експанзия, редуващи се със свиване. Тези данни подчертават политическите предизвикателства, пред които са изправени министър-председателят Фумио Кишида и управителят на Японската централна банка Казуо Уеда през следващите месеци.

Предварителните данни говорят за понижаване на брутния вътрешен продукт с 2,1% през третото тримесечие в сравнение с предходната година, след като през периода април-юни той нараства с 4,8%. Това е и най-голямото му свиване от третото тримесечие на 2021 г. насам и е по-голямо от очакванията за спад от 0,6%, споделени в анкета на Reuters.

Ще се раздели ли Индия с мечтата за лидер на Глобалния ЮгМакар че МВФ запази прогнозата си за 6,3% растеж през 2024 г., икономистите очакват страната да се сблъска с насрещни ветрове
Третата по големина икономика в света също така се свива с 0,5% през третото тримесечие спрямо предходното, след като през второто тримесечие се разширява с 1,2% спрямо първото. И това свиване е по-голямо от очакванията за 0,1%.

По-слабият резултат от БВП се дължи отчасти на по-слабите от очакваното вътрешни капиталови разходи, които се свиват с 0,6% през третото тримесечие спрямо второто - в противовес на очакванията за разширяване с 0,3%.

Частното потребление в Япония остава без промяна през третото тримесечие спрямо предходното, тъй като вътрешното и външното търсене натежават върху икономиката.

"При положение че реалните доходи на домакинствата ще се понижават поне до средата на следващата година, това е лошо предзнаменование за потребителските разходи, които очакваме да затихнат през следващата година", обяснява Марсел Тилиант, ръководител за азиатско-тихоокеанското регион в Capital Economics.

Японската йена се търгува на ниво около 150,6 спрямо щатския долар в средата на сутрешната търговия в сряда, като се откъсва от най-ниското си ниво за една година, но все още се намира близо до най-ниската си стойност от повече от три десетилетия.

Световната банка понижи очакванията си за развиващите се азиатски икономикиОсновна причина за това са продължаващите проблеми в Китай
Крехкостта на японската икономика подчертава сложността на проблемите на централната банка, докато Уеда обмисля бъдещето на нейната ултраразхлабена парична политика.

Тя също така засилва аргументите за икономическия пакет, предвиден от японското правителство, на стойност 13,2 трилиона йени (87 млрд. долара), насочен към ограничаване на нарастващите разходи за живот. Очаква се той да включва субсидии и плащания за домакинствата с ниски доходи, за да се смекчат ударите на нарастващите сметки за енергия и комунални услуги.

Китай отчита по-голям от очаквания ръст на продажбите на дребно и промишлеността

В същото време Китай отчита по-добри от очакваното данни за продажбите на дребно и промишлеността за октомври, докато забавянето на пазара на недвижими имоти се влошава.

Продажбите на дребно нарастват със 7,6% през миналия месец спрямо предходната година, което е над прогнозирания от анализатори пред Reuters ръст от 7%.

Индустриалното производство пък расте с 4,6% на годишна база през октомври, което е по-бързо от прогнозирания темп от 4,4%.

Китай отново забавя темпото. Ще успее ли да излезе от дупката през Q4?Няколко икономически показателя за август подчертават признаци за нормализация на китайската икономика
Инвестициите в дълготрайни активи за първите 10 месеца на годината също нарастват с 2,9% спрямо предходната година, което обаче не отговаря на очакванията за увеличение от 3,1%.

През този период инвестициите в недвижими имоти са спаднали с 9,3%, което е по-рязък спад от отчетения за първите девет месеца на годината 9,1%.

"Ясно е, че секторът на недвижимите имоти остава слабо място за икономиката, което се нуждае от допълнителна подкрепа в обозримо бъдеще", коментира Хао Джоу, главен икономист в Guotai Junan International.

Средствата, набрани от строителните предприемачи, намаляват с по-рязък темп от 13,8% през октомври за годината досега, в сравнение със спада от 13,5% към септември.

Говорителят на Националното статистическо бюро Лиу Айхуа заявява, че недвижимите имоти остават в "преходен период на приспособяване". Тя твърди, че през октомври е имало "незначително подобрение" в развитието на недвижимите имоти и продажбите на търговски жилища.

Недвижимите имоти и свързаните с тях сектори доскоро съставляваха около една четвърт от брутния вътрешен продукт на Китай, но анализаторите на UBS смятат, че този дял е намалял до около 22% през тази година.

Как променящите се геополитически съюзи фрагментират световната икономикаОбявената от Байдън глобална инициатива се превръща в контрапункт на “Един пояс, един път” на Китай
Продажбите на нови жилища също са намалели, а големи строителни предприемачи като Country Garden са в просрочие на дълговете си.

По данни на Националното статистическо бюро безработицата в градовете е 5% - непроменено спрямо септември. От лятото то преустановява отчитането на равнището на безработица сред младите хора.

През последните няколко седмици високопоставени китайски политици обявиха по-голяма подкрепа за икономиката, предимно за местните правителства, които се борят с много проблеми. Пекин също така предприе стъпки за стабилизиране на огромния сектор на недвижимите имоти, който се очаква да стане по-малка част от икономиката в дългосрочен план, пише в заключение CNBC и добавя:

“Миналата седмица Международният валутен фонд посочи политическите изявления на Пекин като причина да повиши прогнозата си за растежа на Китай за тази година до 5,4%. МВФ също така повиши прогнозата си за растежа през 2024 г. до 4,6%”.