Индия "е бавно движещ се слон", който все още има много препятствия, но вече е жизнеспособна алтернатива на Китай.

Това коментира инвестиционният стратег Дейвид Рош.

"Смятам, че Индия може да се възползва от спада в привлекателността на преките чуждестранни инвестиции и портфейлните потоци на Китай", заяви той пред CNBC.

Индия се присъединява към "демократичните съюзи" на "най-богатите и динамични икономики" в света, допълва експертът.

След като изпревари Китай и се превърна в най-населената държава в света, до 2075 г. Индия може да стане втората по големина икономика.

Ще се раздели ли Индия с мечтата за лидер на Глобалния ЮгМакар че МВФ запази прогнозата си за 6,3% растеж през 2024 г., икономистите очакват страната да се сблъска с насрещни ветрове

"Така че мисля, че наблюдаваме прехвърляне не само на фиксирани инвестиции от страна на корпорациите, но и на портфейлни инвестиции от Китай към Индия", смята Рош.

Той обаче предупреждава, че представата колко парични потоци се вливат в Индия често надхвърля реалността.

Инвеститорите и икономистите са все по-оптимистично настроени към растежа на Индия. Според актуализираната през октомври версия на Световните икономически перспективи на МВФ, икономиката й се очаква да нарасне с 6,3% през 2023 г.

От евтин труд към индустриални услуги: С какво Азия привлича инвеститоритеСписъкът включва логистика, управление на отпадъци и центрове за данни

Алисия Гарсия-Хереро, главен икономист за Азиатско-тихоокеанския регион в Natixis, заяви пред CNBC, че Индия е "светъл лъч в глобалната икономическа картина". Тя обясни, че оптимизмът около страната е привлякъл световните компании да преместят част от производствените си мощности в страната.

Миналата седмица Google обяви в четвъртък, че започва да произвежда в Индия, като начало с телефона Pixel 8, който беше пуснат на пазара по-рано този месец. По подобен начин доставчикът на Apple Foxconn започна производството на iPhone 15 в Индия, тъй като компанията диверсифицира производството си от Китай.

По данни на IDC Индия е вторият по големина пазар на смартфони в света по отношение на годишните доставки и продажби, като съставлява почти 12% от световния пазар.

Как противопоставянето между Китай и Индия пречи на детронирането на долараДори икономистът, въвел абревиатурата БРИК, заяви, че идеята за обща валута в блока изглежда лудост

Въпреки тезата си за конкуренцията на Индия, Рош допълва, че компаниите няма да напуснат изцяло Китай в скоро време.

"Поставете се на мястото на директора на Apple. Вие не отивате в Пекин и не казвате: "Чук-чук, между другото, напускам. Харесваше ми да съм тук, довиждане!" Така че, реалността на преместването от Китай е много далечна", допълва той.