Британската икономика може и да е изпаднала в рецесия в края на миналата година, инвестициите бягат от британските акции, а опасенията за неустойчиви заеми, които се появиха отново преди бюджета на 6 март, могат да се задържат до изборите, очаквани по-късно тази година.

Но перспективата за промяна в правителството, която да повиши настроенията към икономиката, кара инвеститорите да се замислят дали пазарите в Обединеното кралство не са твърде подценени. Очакваната победа на подкрепящата ЕС опозиционна Лейбъристка партия може да вдигне курса на стерлинга, докато независимо от резултата от вота предстоящото намаляване на лихвените проценти би трябвало да подкрепи държавните облигации или гилтове.

"Когато преминем през годината и получим повече яснота за това къде се намираме по отношение на политиката, някои намаления на лихвените проценти, ще осъзнаем стойността, която съществува в Обединеното кралство", казва Нийл Бирел, главен инвестиционен директор на базирания в Лондон мениджър на активи Premier Miton, пред Reuters. "Това може да бъде един от най-добре представящите се пазари през годината."

Паундът привлича все повече трейдъри на валута Стерлинг-долар е една от най-добре представящите се carry trade сделки в Г10
Ето как инвеститорите гледат на пазарите в Обединеното кралство:

Облигации

Пазарите на облигации, които оказват влияние върху разходите по дълга и икономическия растеж, засега са предпазливи.

Доходността на десетгодишните гилтове, която се повишава при спад на цената им, е около 4,1% . Досега през тази година те са се покачили с 52 базисни пункта, докато аналогичните германски и американски облигации - с по 30.

Държавният дълг на Великобритания е почти 100% от брутния вътрешен продукт, а финансовият министър Джереми Хънт намекна за предизборно намаляване на данъците в бюджета си за март, което предизвика предупреждение от Международния валутен фонд.

Главният инвестиционен директор на Pictet Wealth Management Сезар Перес Руис заявява, че всяко неустойчиво предизборно харчене от страна на консервативното правителство или след изборна победа на лейбъристите, които водят в проучванията на общественото мнение, ще върне "облигационните отмъстители".

Това е препратка към пазарния погром през 2022 г., след като до голяма степен нефинансираният минибюджет и намаляването на данъците от тогавашното консервативно правителство на министър-председателя Лиз Тръс предизвикаха рязко покачване на разходите по заеми и лихвите по ипотеките, което срина репутацията на Великобритания от гледна точка на финансовата стабилност.

Предстои ли глобална дългова криза? Като дял от световния брутен вътрешен продукт дългът е нараснал до 336%
"Ние сме с отрицателна нагласа по отношение на златните облигации и стерлинга", казва Перес Руис.

Някои други големи инвеститори обаче са положително настроени към гилтовете предвид перспективата за намаляване на лихвените проценти с отшумяването на инфлацията. Пазарите очакват намаление на лихвите с 25 базисни точки през август.

Ед Хътчингс, ръководител на отдел "Лихвени проценти" в Aviva Investors, очаква, че гилтовите облигации ще се представят по-добре на междупазарна основа, като отбелязва, че в тях може да има стойност, която инвеститорите, разтревожени от политиката, не са забелязали.

Паундът след Брекзит

Стерлингът поскъпна с почти 2% спрямо еврото през тази година, а спекулантите държат една от най-големите си бичи позиции за последното десетилетие.

Старши валутният стратег на Barclays Лефтерис Фармакис коментира, че смущенията в търговията и икономиката, причинени от Брекзит, означават, че стерлингът се търгува с дългосрочна отстъпка, която по-тесните търговски връзки с Европа могат да обърнат. Лидерът на лейбъристите Киър Стармър обеща да засили контактите с Европейския съюз, ако партията му спечели изборите.

Кога ще паднат лихвите? Три прогнози от Фед, ЕЦБ и Bank of England През последните дни всички централни банки запазиха лихвените проценти непроменени, но изразиха различни мнения относно дългоочакваното намаляване през 2024 г.
Фармакис очаква стерлингът да "достигне своя връх преди изборите в очакване на по-тесни връзки с Европа", а след това да отслабне, когато пазарите признаят сложността на изработването на новите отношения.

Акции

Британските акции са непопулярни и се търгуват с 35% отстъпка от световните аналози, като тази разлика в оценката е близо до най-голямата от десетилетия насам. Преди 2016 г. акциите на Обединеното кралство се търгуваха с премия.

През 2023 г. от фондовете за британски акции са изтекли малко над 36 млрд. долара, което е почти три пъти повече от загубената през 2016 г. сума и най-много от поне 2008 г. насам, по данни на Morningstar, която следи фондовете.

"Пазарът на акции в Обединеното кралство, в сравнение с други пазари и с историята си, е привлекателен по отношение на оценката", казва Бирел от Premier Miton, като добавя, че политическата стабилност може да съживи интереса на инвеститорите.

Когато Риши Сунак стана министър-председател през октомври 2022 г., след катастрофалния бюджет на Тръс, той беше третият британски лидер за по-малко от два месеца, а Хънт - четвъртият финансов министър.

Великобритания затяга визовия режим за легалните мигрантиБизнес и синдикати се противопоставят на мерките заради проблемите с работната ръка в страната
"Не бихме могли да имаме по-нестабилен период от 2016 г. насам" за британските акции, казва Дейвид Стивънсън, който управлява портфейли от британски компании с малка и средна капитализация в Amati Global Investors, като добавя, че известна "нормализация" - в политиката, лихвените проценти или икономическия растеж - би подобрила настроенията.

"Пазарът в Обединеното кралство е евтин, но всички знаят това, и чакат катализатора, който да се включи. А когато това се случи, отскокът може да бъде огромен."