Инфлацията в Обединеното кралство неочаквано се е повишила до 4% на годишна база през декември, подхранвана от поскъпването на алкохола и тютюневите изделия. Това е първият месец, в който годишният индекс на потребителските цени се повишава от февруари 2023 г. насам.

Икономисти, предварително анкетирани от Reuters, прогнозират скромен спад на годишния индекс на потребителските цени до 3,8% след по-рязкото от очакваното понижение през ноември до 3,9%.

На месечна база основният индекс на потребителските цени се е повишил с 0,4%, което е над консенсусната прогноза от 0,2% и е увеличение спрямо -0,2% през ноември.

"Най-голям принос за месечното изменение нагоре имаха алкохолът и тютюневите изделия, докато най-голям низходящ принос - храните и безалкохолните напитки", посочват от Службата за национална статистика.

В рецесия ли е Обединеното кралство? Икономиката на страната се свива през третото тримесечие
Внимателно следеният основен показател на инфлацията, който изключва волатилните цени на храните, енергията, алкохола и тютюневите изделия, достига годишна стойност от 5,1%, което е над прогнозата на Reuters за 4,9%, и остава непроменен спрямо ноември. Най-голям принос за това повишаване на основния показател имат пътническите и транспортните услуги.

Все пак, смятат анализаторите, инфлацията все още е напът да достигне 2%

"Както видяхме в САЩ, Франция и Германия, инфлацията не пада по права линия, но нашият план работи и трябва да се придържаме към него", категоричен е британският министър на финансите Джереми Хънт. "Взехме трудни решения за контролиране на заемите и сега обръщаме посоката, така че трябва да се придържаме към набелязания курс, включително да стимулираме растежа с по-конкурентни данъчни равнища."

Инфлацията в САЩ също се повишава през декември до 3,4% на годишна база от 3,1% през ноември, докато индексът на потребителските цени в еврозоната скача до 2,9% от 2,4% през предходния месец.

Английската централна банка ще проведе следващото си заседание по паричната политика на 1 февруари, след като през последните две години бързо повиши лихвените проценти в опит да укроти галопиращата инфлация.

Последиците от Брекзит продължават да мъчат британската икономикаОбединеното кралство за пореден път отлага въвеждането на граничен контрол за вноса на храни
"Това неочаквано повишение на инфлацията е навременно напомняне, че борбата все още не е приключила, особено като се има предвид упорито високата основна инфлация и инфлацията на услугите", смята Сурен Тиру, икономически директор в ICAEW. "Въпреки че тя може да се повиши отново през януари заради увеличението на тавана на цените на енергията, след това би трябвало да спада с прилични темпове, подпомогната от очакваното намаление на сметките за енергия от април и по-ниския темп на поскъпване при храните."

Въпреки че продължаващото напрежение в Червено море може да направи базисната инфлация по-лепкава, Тиру предполага, че процентът би трябвало да спадне в рамките на годината, тъй като по-бавният ръст на заплатите и стагниращата икономика започват да потискат търсенето.

Тази прогноза е подкрепена от икономиста на PwC Джейк Фини, който заявява, че основната инфлация все още е напът да се върне към целевото равнище от 2% още през април.

"Вероятно английската централна банка ще отговори на отслабването на инфлационния натиск, като намали съществено прогнозите си в предстоящия февруарски доклад за паричната политика. Това би трябвало да подготви почвата за намаляване на лихвените проценти по-късно тази година, евентуално още през май, ако пазарът на труда продължи да се охлажда", смята той.

Кой печели и кой губи от новия бюджет на Великобритания?Големи разходи заради ниска подкрепа за правителството тревожат инвеститорите
Новата порция данни за работните места от понеделник също подчертава сложните предизвикателства, които стоят пред централната банка, докато тя решава кога и колко рязко да намали лихвените проценти през 2024 г. Понастоящем пазарите очакват намаленията на основния лихвен процент с над 100 базисни пункта през 2024.

Броят на обявените свободни работни места намалява с 49 000 през последното тримесечие на годината, а равнището на безработица остава почти непроменено на 4,2%.

Растежът на заплатите - ключов показател - се забави значително през трите месеца до края на ноември, но тъй като инфлацията намалява по-бързо от този темп, средната заплащане все още нараства в реално изражение.