Официални данни от вторник показват, че ръстът на заплатите в Обединеното кралство се е забавил най-много от почти две години насам, но въпреки това заплатите продължават да растат твърде бързо, за да може Английската централна банка (BoE) скоро да намали лихвените проценти, съобщава Reuters.

Според данните на Службата за национална статистика (ONS) през трите месеца до октомври заплатите, без бонусите, са били със 7,3% по-високи в сравнение с година по-рано, докато през трите месеца до септември темпът на растеж е бил 7,8%.

Спадът е най-резкият от ноемврийското тримесечие на 2021 г. насам. Очакванията на икономистите за ръста на заплатите в предварителната анкета на информационната агенция беше 7,4%.

"Въпреки че годишният ръст на заплатите остава висок в парично изражение, има някои признаци, че натискът върху тях може би като цяло намалява", коментира Дарън Морган, директор на икономическата статистика в ONS.

Инфлацията във Великобритания се забавя рязко Това носи известно облекчение на Английската централна банка и на министър-председателя Риши Сунак


Британската икономика е в застой и според някои икономисти през следващите месеци може да навлезе в плитка рецесия. В същото време обаче много работодатели се борят да запълнят свободните работни места, след като работната сила в страната се сви по време на пандемията, както и заради ограниченията за работници от Европейския съюз след Брекзит. Забавянето на редовния ръст на заплатите представлява допълнителен спад от летния връх от 7,9%, който беше най-високият, откакто ONS събира данни през 2001 г.

Включвайки бонусите, които обикновено са променливи, растежът на заплатите се забавя до 7,2% от 8,0% през трите месеца до септември. Но BoE се опасява, че ръстът на заплатите, особено в частния сектор, все още е твърде силен, за да се понижи инфлацията до целевото равнище от 2%, дори когато икономиката като цяло е в застой.

Ръстът на заплатите, без бонусите, в частния сектор спада до 7,3 % през трите месеца до октомври спрямо 7,9% за периода юли-септември.

Централната банка на Англия повиши лихвените проценти 14 пъти подред в периода от декември 2021 г. до август тази година. Оттогава тя задържа лихвите и се очаква в четвъртък отново да запази разходите по заемите без промяна.

Намаляването на лихвите остава далеч

Инфлацията изяжда историческото повишение на заплатите във ВеликобританияСедмичните доходи са с най-бърз ръст, откакто през 1997 г. започват да се водят сравнителни анализи


Длъжностните лица коментират пред Reuters, че все още не са готови да намалят разходите по заемите. Въпреки че инфлацията е намаляла от 11,1% през октомври миналата година, последната ѝ отчетена стойност от 4,6% е повече от два пъти по-високо от целта на BoE за 2%.

„Признаците на охлаждане на пазара на труда ще дадат известна увереност на Комитета по паричната политика на Английската централна банка", посочва Джак Фини, икономист в PwC, като добавя, че въпреки това данните все още не са достатъчно убедителни, за да накарат BoE да смекчи твърдата си позиция по отношение на разходите по заемите. "Очаква се централните банкери да подчертаят, че лихвените проценти ще трябва да останат на рестриктивна територия за известно време."

Свободните работни места във Великобритания спадат за 17-и пореден път през трите месеца до ноември и се понижават с почти 30% спрямо пика си, въпреки че остават над нивата отпреди пандемията.

Стерлингът отслабва спрямо щатския долар, след като ONS публикува своите данни, които също така показват, че нивото на безработица във Великобритания се е задържало на 4,2% през трите месеца до септември, докато заетостта се е увеличила с 50 000 души. ONS обаче предупреждава, че тези данни може да се окажат ненадеждни, тъй като се е наложило да промени начина, по който измерва пазара на труда чрез месечното си изследване на работната сила, поради намаляване на броя на получените отговори.

Въпреки забавянето на ръста на основното заплащане, доходите на работниците са се увеличили най-много след отчитане на инфлацията на потребителските цени от трите месеца до септември 2021 г. насам - с 1,2% на годишна база.