Великобритания обяви планове за намаляване на броя на мигрантите, пристигащи по легални пътища, като повиши с една трета минималната заплата, която трябва да получават на квалифицирана работа. Решението идва на фона на натиск върху министър-председателя Риши Сунак да се справи с рекордните стойности на нетната миграция, пише Reuters.

Високите нива на законна миграция доминират политическия пейзаж на Великобритания повече от десетилетие и бяха ключов фактор при гласуването през 2016 г. за излизане на страната от Европейския съюз. След като по-рано стана ясно, че в предварителните проучвания за предстоящите избори опозиционната Лейбъристка партия води със значителна преднина, Сунак пое ангажимент да работи именно в посока ограничаване на миграцията.

Но както бизнесът, така и синдикатите се противопоставят на мерките и ги определят като контрапродуктивни и предизвикателни за частния сектор и държавното здравеопазване, които страдат от недостиг на работна ръка.

Колко плащат за най-търсените професии най-богатите страни в ЕвропаНай-високата средна годишна заплата е за мениджърите по продажби в Дания (171 781 евро), а най-ниската е скромните 15 503 евро за инженерите в Хърватия


Данните от миналия месец показват, че годишната нетна миграция към Обединеното кралство е достигнала рекордните 745 000 души през 2022 г. и оттогава се задържа на високи нива, като много мигранти вече идват от места като Индия, Нигерия и Китай вместо от ЕС.

Министърът на вътрешните работи на Великобритания Джеймс Клевърли заявява, че новите мерки биха могли да намалят този брой с 300 000 души.

"Имиграцията е твърде висока. Днес предприемаме радикални действия, за да я намалим", посочва и Сунак.

За целта правителството ще повиши прага на минималната заплата за чуждестранните квалифицирани работници до 38 700 лири, от сегашното ниво от 26 200 лири, а здравните и социалните работници ще бъдат освободени от новото изискване.

Други мерки включват забрана за чуждестранните здравни работници да взимат със себе си членове на семействата си с виза, увеличаване на таксата, която мигрантите трябва да плащат, за да ползват здравни услуги, с 66% и повишаване на минималния доход за семейни визи.

Свит пазар на труда

Великобритания ще изкушава топ банкери с по-големи бонусиПремахването на близо десетилетния таван на бонусите е основен елемент за облекчаване на правилата


Мерките биха могли да предизвикат нови спорове със собствениците на предприятия, които през последните години изпитват трудности при наемането на работници предвид трайно свития пазар на труда във Великобритания и края на свободното движение от ЕС след излизането на страната от блока през 2020 г.

През октомври независимият съветник на правителството по въпросите на миграцията препоръчва да се премахне т.нар. списък с дефицитни професии - един от основните пътища, по които предприятията наемат работници мигранти в сектори, в които има остър недостиг на персонал.

Сега Клевърли посочва, че правителството ще сложи край на сегашната система, която позволява на работодателите да плащат на мигрантите само 80% от обичайната заплата за работа, при която има недостиг на работници, и че списъкът с дефицитни професии ще бъде преразгледан:

"Ще спрем имиграцията, която подбива заплатите на британските работници. Ще създадем нов списък с намален брой професии."

Във Великобритания назрява ипотечна катастрофаПоследното увеличение на лихвения процент от Bank of England ще доведе до изчерпване на спестяванията на 1,2 милиона домакинства


Някои проучвания обаче показват, че чуждестранните работници оказват слабо или никакво влияние върху общите нива на заплащане или заетост, а острият недостиг на кандидати за заемане на свободни работни места във Великобритания остава проблем за много компании.

"Тези промени ще свият още повече кръга от таланти, от който цялата икономика ще набира персонал, и само ще влошат недостига, с който се сблъскват предприятията от сферата на хотелиерството и ресторантьорството", категорична е Кейт Никълс, главен изпълнителен директор на браншовата организация UKHospitality. "Спешно трябва да видим имиграционна система, която да е подходяща за целта и да отразява нуждите на бизнеса и пазара на труда. В момента системата не прави нищо от това."

Миналия месец Английската централна банка заявява, че предприятията малко по-лесно наемат служители, но в някои сектори продължава да има траен недостиг на квалифицирани кадри.

Профсъюзите също изразяват загриженост по отношение на плана на Клевърли. Кристина МакАнеа, генерален секретар на UNISON, основният профсъюз в здравния сектор, акцентира, че той вещае "пълна катастрофа" за здравните услуги.

"Сега мигрантите ще се насочат към по-приветливи страни, вместо да бъдат принудени да живеят без семействата си", смята тя.