Според проучване на общественото мнение на YouGov, публикувано във вестник Telegraph, Консервативната партия на британския министър-председател Риши Сунак е напът да претърпи изборно поражение, равностойно на тежката загуба от Лейбъристката партия през 1997 г.

Месеци преди изборите, които се очакват по-късно тази година, анкетата прогнозира, че лейбъристите ще спечелят 385 места в парламента, докато консерваторите ще запазят едва 169, губейки повече, отколкото през 1997 г., когато Тони Блеър извежда лейбъристите до властта.

Това би означавало 11,5% промяна в полза на лейбъристите на Киър Стармър, което е най-големият срив в подкрепата за управляваща партия от 1906 г. насам, посочва още вестникът.

Риши Сунак е поредната жертва на Deepfake атакиГоворител на правителството на Обединеното кралство заяви, че в България има много подобни реклами, които са заплаха за демократичните процеси


14 000 души, анкетирани от YouGov, представляват около седем пъти повече от обичайния брой хора, участващи в проучванията на компанията, а изследването е поръчано от група дарители на Консервативната партия.

Други социологически проучвания също многократно показват, че консерваторите изостават значително от лейбъристите. Проучване на YouGov през ноември например изчислява, че партията на Сунак изостава с 19 процентни пункта.

Запитан за последната прогноза за тежко изборно поражение, министър-председателят заявява, че единственото проучване, което има значение, са националните избори. Те трябва да се проведат до януари 2025 г., но очакванията са това да се случи по-късно тази година.

Най-много в историята: Изборите, които преначертават света през 2024Потенциалните правителствени промени могат решително да наклонят геополитическия баланс


"През последната година имаше много социологически проучвания. Ще има още стотици такива. Единственото, което има значение, ще бъдат резултатите, когато дойдат парламентарните избори", казва той пред репортери.

Стармър на свой ред коментира, че не приема нищо за даденост в навечерието на изборите.

"Трябва да заслужим всеки глас, да уважаваме всеки глас и винаги, винаги трябва да се борим така, сякаш сме с 5% назад", категоричен е лидерът на лейбъристите.