Бившият президент Доналд Тръмп продължава изявите си с републиканския конгрес в Милуоки тази седмица, след като в събота беше извършен опит за покушение, който имаше сериозни последици за политиката и националната сигурност в САЩ и разколеба политиците и от двете страни на барикадата, принуждавайки ги да променят реториката си.

В социалните медии се разпространява много фалшива информация, докато служителите на правоприлагащите органи и кампанията на Тръмп се опитват да разберат какво и защо се е случило. Получаването на бързи отговори е от особено значение, тъй като служителите по сигурността трябва да осигурят безопасността в Милуоки преди Националната конвенция на републиканците. Около 2400 делегати се отправят към града, за да видят кого е избрал Тръмп за свой кандидат-президент и да номинират официално бившия президент начело на листата.

Докато програмата върви по график, остават много въпросителни около стрелбата, която освен че удари Тръмп, отне живота на пожарникар и рани още двама души. POLITICO прави списък с най-важните въпроси, които ще бъдат разгледани от правоохранителните органи, кампанията на Тръмп и членовете на Конгреса.

1. Защо стрелецът се е насочил към Тръмп?

Снайперист уби заподозрения стрелец, 20-годишния Томас Матю Крукс, малко след като той произведе изстрелите си. Крукс е живял в Бетел Парк, Пенсилвания, предградие на висшата средна класа, на около час път с кола от мястото, където се е провел митингът на Тръмп. Той е работил като помощник по храненето в Центъра за квалифицирана медицинска помощ и рехабилитация в Бетел Парк, съобщава The New York Times, и не е имал криминално минало.

ФБР все още разследва профила на Крукс и какво го е мотивирало да извърши нападението. За целта те ще разпитват приятели и роднини и ще прегледат онлайн историята му, както и всички оставени от него писмени документи. Един от служителите на правоприлагащите органи коментира, че разследващите разглеждат публикациите на Крукс в Discord - популярно приложение за споделяне на съобщения и взаимодействие с други хора.

Крукс е бил регистриран като републиканец, но веднъж е дарил 15 долара на Progressive Turnout Project, организация, подкрепяща демократите, според публично достъпни данни. В неделя президентът Джо Байдън призова американците да не спекулират за мотивите на нападението.

"Оставете ФБР да си свърши работата", акцентира той, като същевременно поиска "независима проверка".

2. Как се случи това, докато Тръмп беше под защитата на Сикрет сървис?

Тръмп има денонощна защита от тайните служби, защото е бивш президент. Въпреки че на митингите му често се събират десетки хиляди участници, всеки от тях подлежи на интензивни проверки за сигурност и е длъжен да отвори чантите си и да премине през метални детектори, за да влезе.

Крукс е стрелял по Тръмп от около 150 метра разстояние, на върха на покрив, който се намира в близост до митинга на открито, но извън мястото на събитието. Не е ясно защо Сикрет сървис не е обезопасила този район и защо на служителите им е отнело толкова време да реагират. В крайна сметка куршумът засегна ухото на Тръмп и малко не му достигна, за да нанесе фатален удар в главата. След като това се случи, бившият президент падна на земята, а бодигардовете връхлетяха върху него, за да го предпазят. Когато се изправиха, Тръмп размаха юмрук във въздуха и призова последователите си да се "борят", преди той и бодигардовете му да напуснат сцената.

Председателят на сенатската комисия по вътрешна сигурност Гари Питърс е разговарял с министъра на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас в неделя, а специална комисия се очаква да проведе разследване, което ще включва изслушвания.

Председателят на Комисията по разузнаване на Камарата на представителите, републиканецът Майк Търнър, коментира пред CNN в неделя, че тя все още не е била информирана, но че иска да знае дали пробивът се е случил поради проблеми с протокола или недостатъчно финансиране.

3. Какво друго е планирал стрелецът?

Служителите откриха пушка тип AR до тялото на Крукс, но все още не са казали как се е сдобил той с оръжието, въпреки че вече се появиха информации, че тя е била собственост на баща му.

Властите съобщиха, че са открили експлозиви - включително самоделно взривно устройство - в колата, управлявана от Крукс, която се е намирала близо до митинга на Тръмп. Освен това в дома на Крукс са открити материали за направата на бомби, съобщи Associated Press.

4. Ще се доверят ли републиканците на ФБР за провеждането на разследването?

Републиканците и консервативните медийни фигури вече повдигат въпроси дали да се доверят на ФБР да разследва опита за убийство. Те посочват, че агентите на ФБР са извършили обиск в частния клуб на Тръмп "Мар-а-Лаго" във Флорида, “след като той уж отказал да предаде класифицирани документи”.

Бившият съперник на Тръмп за номинацията на републиканците Рон ДеСантис посочи разследването на ФБР на стрелбата по време на бейзболната тренировка в Конгреса през 2017 г. като знак, че "бюрокрацията" във Вашингтон може да не се справи със задачата. Бюрото стигна до заключението, че стрелецът в този случай е извършил масовата стрелба, за да провокира "самоубийство от полицай", въпреки че други агенции определиха, че това е акт на насилствен политически екстремизъм. Високопоставен служител призна по време на изслушване в комисия на Камарата на представителите през 2021 г., че днес стрелбата би била окачествена като "вътрешен тероризъм".

5. Как опитът за убийство ще се отрази на Националната конвенция на републиканците?

Длъжностни лица заявиха в неделя, че няма да правят никакви оперативни промени в сигурността на Републиканската национална конвенция, като се има предвид, че вече са участвали в широко планиране през последната година и половина.

Не са известни "никакви ясно формулирани заплахи" срещу конвенцията или срещу някой от участниците в нея, коментира специалният агент на ФБР Майкъл Хенсъл.

Губернаторът на Уисконсин Тони Евърс поиска в неделя да бъде забранено използването на оръжия в т.нар. мек периметър на срещата на върха за републиканците и призова други официални лица да предприемат допълнителни мерки за защита на участниците, съобщи и Milwaukee Journal Sentinel.

В неделя Тръмп заяви, че е обмислял да отложи пристигането си с два дни, но в крайна сметка той пристигна в Милуоки в неделя вечерта.

"Току-що реших, че не мога да позволя на потенциален убиец да наложи промяна в графика ми или каквото и да било друго", написа Тръмп в социалните мрежи в неделя следобед. Той ще приеме официално номинацията в четвъртък.

6. Как стрелбата ще промени кампанията преди изборите?

Кампанията на Байдън изтегли дигиталните реклами от ефира малко след стрелбата и промени плановете си и официалните пътувания на президента. Вицепрезидентът Камала Харис отложи предстояща предизборна спирка в Уест Палм Бийч, Флорида, където трябваше да обсъди правото на аборт в близост до базата на Тръмп. Събитието беше обявено само няколко часа преди началото на митинга на републиканеца в събота.

Освен това Байдън пренасрочи пътуване до Тексас, за да отбележи 60-годишнината от приемането на Закона за гражданските права по време на посещение в президентската библиотека LBJ. Вместо това той ще направи планирано интервю за NBC от Белия дом и ще продължи с предизборно събитие в Лас Вегас във вторник.

Служител на кампанията на Байдън обяснява пред POLITICO, че след интервюто му в понеделник Байдън и Националният комитет на Демократическата партия "ще продължат да очертават контраста между нашата положителна визия за бъдещето и обратната програма на Тръмп и републиканците през седмицата".