Meta ще премахне ограниченията, наложени на акаунтите на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп във Facebook и Instagram преди Националната конвенция на Републиканската партия следващата седмица.

Компанията заяви, че решението е взето, за да се гарантира, че Тръмп ще има равнопоставеност с президента Джо Байдън на изборите през ноември.

"Преценявайки отговорността си да разрешим политическото изразяване, ние вярваме, че американският народ трябва да може да чуе кандидатите за президент на еднаква основа", пише в изявление на Meta.

"В резултат на това бившият президент Тръмп, в качеството си на кандидат на Републиканската партия, вече няма да бъде обект на засилени санкции за отстраняване."

Акаунтите на Тръмп във Facebook и Instagram бяха възстановени в началото на 2023 г., след двугодишна забрана в резултат на въстанието от 6 януари 2021 г. По това време компанията заяви, че ще постави допълнителни рестрикции на акаунтите на Тръмп, за да "възпре повторните нарушения".

"В случай че г-н Тръмп публикува допълнително съдържание, нарушаващо правилата, то ще бъде премахнато и той ще бъде временно отстранен за срок между един месец и две години, в зависимост от тежестта на нарушението", пише Meta в блога си през януари 2023 г.

Тръмп стартира свой собствен сайт за социални медии, Truth Social, през 2022 г., след спирането на достъпа му до Facebook и Instagram, както и X, известна преди като Twitter.