Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл каза в понеделник, че централната банка на САЩ няма да чака инфлацията да стигне целта от 2%, за да намали лихвените проценти.

Говорейки пред Икономическия клуб на Вашингтон, Пауъл се позова на идеята, че политиката на централната банка работи с „дълги и променливи закъснения“, за да обясни защо Фед не би изчакал целта му да бъде постигната.

Той поясни, че ефектите от затягането, което Фед вече е направил, биха могли да се проявят по-късно, вероятно сваляйки инфлацията под 2%, предава CNBC.

Пауъл каза също, че не смята за вероятен сценарий „твърдото приземяване“ на икономиката на САЩ.

Това е първата публична изява на Пауъл, откакто докладът за индекса на потребителските цени за юни показа охлаждане на инфлацията.

В началото на изявата си Пауъл заяви, че не възнамерява да дава сигнали кога Фед може да започне да намалява лихвите. Следващото заседание на централната банка е в края на юли.

„Дори хора, които не познавам, непрекъснато казват „хей, намалете лихвите“. Някой подметна това в асансьора тази сутрин“, каза Пауъл шеговито, пише още CNBC.

Целевият диапазон на лихвата на федералните фондове в момента е 5,25% до 5,50%. Това е увеличение от диапазона 0%-0,25% от времето на Covid-19 пандемията.

Процентът на федералните фондове влияе пряко или косвено върху цената на парите в цялата икономика, като например лихвите по ипотечните кредити.