Инфлацията в САЩ спада на месечна база през юни за първи път от повече от четири години, осигурявайки допълнителен тласък за Федералния резерв да започне да намалява лихвените проценти по-късно тази година.

Индексът на потребителските цени (ИПЦ) - широка мярка за разходите за стоки и услуги в американската икономика - се е понижи с 0,1% спрямо май, поставяйки 12-месечния процент на 3% - около най-ниското му ниво от над три години, съобщи Министерството на труда на САЩ. Индексът на всички артикули пада от 3,3% през май, когато беше без промяна на месечна база.

Това е първият път от май 2020 г., когато месечният процент се понижава, отбелязва CNBC.

Като се изключат нестабилните разходи за храна и енергия, така нареченият основен ИПЦ се е увеличил с 0,1% месечно и 3,3% спрямо година по-рано, в сравнение със съответните прогнози за 0,2% и 3,4%, според доклада на Бюрото по трудова статистика.

Годишното увеличение на основния лихвен процент е най-малкото от април 2021 г.

Спад от 3,8% в цените на горивата задържа инфлацията за месеца, компенсирайки повишението от 0,2% както на цените на храните, така и на жилищата. Разходите, свързани с жилищата, са един от най-упоритите компоненти на инфлацията и съставляват около една трета от тежестта в ИПЦ, така че отдръпването на темпа на нарастване е друг положителен знак.

В допълнение към отдръпването на цените на енергията и скромното увеличение на тези, свързани с жилищата, цените на употребяваните превозни средства са намалели с 1,5% спрямо месеца и с 10,1% спрямо предходната година. Артикулът беше един от основните двигатели на първоначалния скок на инфлацията през 2021 г.

Докладът за укротената инфлация означава, че реалните средни почасови доходи на работниците са се увеличили с 0,4% месечно, въпреки че все още са нагоре само с 0,8% от преди година, според отделен доклад на Бюрото по трудова статистика.

Докато централните банкери на САЩ целят инфлация от 2% годишно, докладът за индекса на потребителските цени през юни предоставя допълнителни „боеприпаси“, че тенденцията в цените се насочва в правилната посока.

Индексът на потребителските цени достигна своя връх над 9% през юни 2022 г., което накара Фед да отговори с вълна от увеличения на лихвените проценти, които приключиха през юли 2023 г. Оттогава централната банка поддържа референтната си лихва по заеми в диапазона между 5,25%-5,50%, въпреки че инфлацията рязко спадна през последните няколко години.

След доклада анализатори и трейдъри увеличават залозите си, че централната банка на САЩ ще започне да понижава лихвите от септември.

Докладът за инфлацията през юни означава, че Фед е „една крачка по-близо до намаляване на лихвените проценти през септември“, казва пред CNBC Крис Ларкин, управляващ директор в звеното за търговия и инвестиции в E-Trade на Morgan Stanley. „Много неща могат да се случат от сега до 18 септември, но ако повечето от числата не се върнат в „гореща“ територия, мотивите на Фед да не намалява лихвите може вече да не са оправдани“, допълва той.

Експерти от Principal Asset Management коментират: „Най-малкото увеличение на основния индекс на потребителските цени от 2021 г. насам със сигурност дава увереност на Фед, че горещите показатели за индекса на потребителските цени през първото тримесечие са били неравенство по пътя и изгражда инерция за повече намаления на лихвените проценти тази година.“

Въпреки че на срещата си през юни представители на Фед посочиха вероятността от намаление с една четвърт процентен пункт тази година, сега пазарите дават оценка за първоначално намаление през септември, последвано от поне още едно до края на годината, според инструмента FedWatch на CME Group. Нещо повече, трейдърите дори дават около 40% вероятност за трето намаление до декември.

В други икономически новини от четвъртък Министерството на труда на САЩ съобщи, че седмичните молби за безработица са намалели до 222 000, което е спад със 17 000 спрямо предходната седмица и най-ниското ниво от 1 юни насам.

Докладът от четвъртък е само първата оценка на динамиката в цените за миналия месец, посочва WSJ. Докладът за цените на ниво доставчик ще бъде публикуван в петък, а след това данните от двата доклада ще бъдат включени в предпочитания от Фед измерител на инфлацията - индекса на цените на личните потребителски разходи, който ще бъде публикуван на 26 юли. Към месец май този показател показва инфлация от 2,6%.