Федералният резерв трябва да изчака с намаляването на лихвените проценти поне до края на годината.

Това заяви директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, цитирана от CNBC.

"Отчитаме важни възходящи рискове. Вземайки ги в предвид, изразяваме съгласие, че Фед трябва да запази лихвените проценти на сегашните им нива поне до края на 2024 г.", обясни тя.

Текущият лихвен процент по федералните фондове на Фед се задържа в диапазона от 5,25% до 5,50% от юли 2023 г.

САЩ са единствената икономика от Г-20, в която растежът е над нивата отпреди пандемията и продължават да съществуват рискове за повишаване на инфлацията, допълниха от финансовата институция, в която членуват 190 държави.

МВФ, често наричан "кредитор от последна инстанция" в света, прогнозира, че основният ценови индекс на разходите за лично потребление – предпочитаният от Фед измерител на инфлацията, ще приключи годината на ниво около 2,5% и ще достигне целевото равнище от 2% в средата на 2025 г., изпреварвайки прогнозата на Фед за 2026 г.

Икономическата сила на САЩ по време на цикъла на повишаване на лихвените проценти от страна на Фед беше подпомогната от увеличаването на предлагането на труд и производителността, допълни Кристалина Георгиева, като подчерта необходимостта от "ясни доказателства", че инфлацията се понижава до целевата стойност от 2%, преди Фед да намали лихвените проценти.

Въпреки това "по-оптимистичната" оценка на МВФ за низходящата траектория на инфлацията се основава на признаци за охлаждане на пазара на труда в САЩ и отслабване на потребителското търсене.

"Искам да призная, че урокът, който научихме от последните години, е, че се намираме във време на по-голяма несигурност. Тази несигурност е и в бъдеще. Ние обаче сме уверени, че Фед ще премине през нея със същата предпазливост, която демонстрира през последната година", допълни Георгиева.