Директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева призова Европа да реализира пълния потенциал на своя ценен единен пазар и изрази съжаление за ситуацията, която според нея кара региона да изглежда като "супермаркет за идеи" за САЩ.

В интервю за CNBC Георгиева казва, че икономическите резултати на Европа се засилват, а инфлацията ясно се движи в низходяща посока.

Наред с наблюдаваното от МВФ повишаване на потреблението, очакваното намаляване на лихвените проценти от Европейската централна банка вероятно ще подпомогне инвестициите в еврозоната и ще засили икономическите резултати на 20-членния блок, допълва Георгиева.

"Идваме с тези сравнително добри новини и с предупреждение: Няма време за губене, за да може еврозоната да се концентрира върху производителността", казва ръководителят на МВФ.

Според Георгиева това означава две неща:

"Първо, да се постигне пълният потенциал на единния пазар. Той все още не е достигнат. Искаме да видим по-голяма гъвкавост на пазара на труда, задълбочаване на финансовите пазари, интегрирането им и искаме да видим банковия съюз, капиталовия съюз в действие.

И второ, искаме да обърнем много повече внимание на иновациите, да инвестираме в научноизследователска и развойна дейност, за да направим възможно бизнесът, основан на иновации, да се реализира в Европа. В момента Европа изглежда като супермаркет за идеи за САЩ.

Голяма част от това, което се изобретява тук, в крайна сметка се оказва търговски жизнеспособно и мащабно там и когато погледнете основната пречка? Това са 27 държави, които все още не са интегрирани в единен пазар."

Единният пазар на Европейския съюз има за цел да гарантира неограниченото движение на стоки, капитали, услуги и работна ръка на цялата територия.

Създаден преди повече от 30 години, пазарът има за цел да позволи на гражданите на ЕС да живеят и работят в целия ЕС и да предостави на потребителите по-голям избор от висококачествени услуги и продукти.

МВФ смята, че по-задълбочената интеграция на единния пазар може да допринесе за по-нататъшно стимулиране на икономическия растеж в региона.

През април базираният във Вашингтон институт изчисли, че намаляването на бариерите пред единния пазар на стоки и услуги с 10% може да повиши европейското производство с до 7% в дългосрочен план.

"В момента еврозоната се фокусира върху критични въпроси за бъдещето. Сред тях, номер едно, е как да се повиши производителността наравно с конкурентите, особено със САЩ", казва Георгиева.

Ръководителят на МВФ засилва прогнозата на фонда за растежа на еврозоната, като заяви, че блокът е на път да регистрира темп на растеж от 0,8% през 2024 г. в сравнение с 0,4% през 2023 г. и да се увеличи с 1,5% през следващата година.