Изкуственият интелект ще връхлети пазара на труда като "цунами". Това предупреди управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

От началото на появата на технологията експертите обсъждат негйните плюсове и минуси за работната сила. По същество, може ли един инструмент, способен да повиши производителността чрез автоматизиране на десетки рутинни задачи, да лиши милиони хора от работа?

Или технологичните промени ще намерят начин, както обикновено правят, да създадат нови роли, които да заменят тези, които са остарели?

Добавете Георгиева към загрижените, пише Fortune.

"AI може да донесе огромно увеличение на производителността, ако го управляваме добре, но може да доведе и до повече дезинформация и, разбира се, до повече неравенство в нашето общество", заяви тя по време на събитие в Цюрих.

Георгиева разгледа и други проблеми, с които световната икономика се е сблъскала, но въпреки това е преодоляла.

"Миналата година имаше опасения, че повечето икономики ще изпаднат в рецесия, това не се случи. Инфлацията, която ни удари с много голяма сила, намалява, почти навсякъде", посочи директорът на МВФ.

AI, макар все още да е основна сила, която може да наруши световната икономика, вероятно ще бъде по-траен от страховете от инфлация или рецесия.

В януарския доклад на МВФ за AI, чийто автор е Георгиева, тя задава по-оптимистичен тон. "Ерата на изкуствения интелект е пред нас и все още е по силите ни да гарантираме, че ще донесе просперитет за всички", подчертава тя.

Сега Георгиева звучи по-загрижено, отбелязва Fortune. Макар че това може да не е съвсем изненадващо, като се има предвид, че в същия доклад от януари се прогнозира, че AI ще повлияе на огромна част от работните места в много отрасли.

Според доклада това са около 40% от работните места в света. В развитите икономики този брой ще бъде още по-висок, като се очаква да засегне 60% от работните места.

В широко разпространена изследователска бележка на Goldman Sachs от април 2023 г. се казва, че AI се очаква да засегне 300 млн. работни места в САЩ и Европа. В изследването се прави разграничение между кадри, при които цялата работа ще бъде заменена от автоматизацията, и тези, при които технологията ще замени определени задачи.

Основната промяна в сравнение с други технологични иновации, е, че AI ще засегне по-значително работата на белите якички, отколкото труда на сините якички. Способността на изкуствения интелект да възпроизвежда обикновени, рутинни задачи го прави подходящ за изпълнение на административни задачи в някои офис работни места, въпреки че разходите за предприемане на пълномащабно интегриране забавят прехода.

Въпреки това изкуственият интелект даде тласък на изследователска и инвестиционна треска, която едва ли ще се забави. "Разполагаме с малко време, за да подготвим хората и компаниите за него", подчерта Георгиева.

Някои компании вече опитват да планират това, което смятат за неизбежни промени на пазара на труда.

IBM замрази наемането на около 7800 служители, за които смята, че могат да бъдат заменени от AI. Въпреки че главният изпълнителен директор на Арвинд Кришна заяви, че все още планира да наеме повече хора, просто очаква да го направи за различни роли. "Хората бъркат производителността с изместването на работни места", заяви той през октомври на конференцията на Fortune CEO Initiative.

Всичко това не означава, че в близко бъдеще няма да има значителни сътресения, докато компаниите работят по прехода към свят, задвижван от изкуствен интелект.

В началото на годината много анализатори смятаха, че технологичните компании вече съкращават работните си места без винаги да признават причината за това. Междувременно финансовите компании намекнаха за връзка между съкращенията и изкуствения интелект.

Когато през януари BlackRock съкрати 3% от служителите си, спомена, че една от причините е заради "технологии, които са на път да трансформират нашата индустрия - и всяка друга индустрия."

Че промените на пазара на труда са неизбежни, е широко разпространено мнение. В проучване през април сред 2000 глобални ръководители, 41% от тях очакват работната сила да се свие през следващите пет години в резултат на изкуствения интелект. Има и такива, които смятат, че сроковете за масовото съкращаване са много по-далечни, отколкото повечето очакват. Ако изобщо се случи.

В момента много от истинските възможности на AI се надценяват заради шума, който обгръща индустрията, смята Марк Уорнър, главен изпълнителен директор на консултантската компания за AI Faculty. "Вижте откога ни обещават напълно автономни автомобили – отне малко повече време, отколкото очаквахме", коментира той.

Според други, дори и това да се случи, ще бъдат създадени множество нови, вероятно по-добри, работни места за изкуствения интелект.

Световният икономически форум очаква, че технологията ще създаде 97 милиона нови работни места, въпреки че ще премахне 85 милиона. Главният икономист на Goldman Ян Хациус засегна присъщата несигурност на въздействието върху пазара на труда в интервю през март.

AI ще "унищожи заетостта в някои области", но в крайна сметка ще създаде повече работни места, заяви той. Според Хациус е "трудно да се каже" как точно ще се развие този баланс между създаването и премахването на работни места в краткосрочен план.

Междувременно експертите по изкуствен интелект са много търсени на сегашния пазар на труда, получават милионни възнаграждения и се наемат лично от най-добрите изпълнителни директори, допълва Fortune.