Въпреки главозамайващите печалби на гиганти като Alphabet и Microsoft, съкращенията в технологичната индустрия продължават.

Платформата за наблюдение на тези процеси Layoffs.fyi регистрира над 263 000 съкращения само през 2023 г. От април досега през 2024 г. в индустрията са съкратени над 75 000 работни места, пише CNBC.

"И така, съкращенията продължават. Хората свикнаха с тях. За съжаление изглежда, че те ще бъдат новото нормално явление.", обяснява Джеф Шулман, професор във Фостърското бизнес училище към Вашингтонския университет.

Въпреки че масовите съкращения в технологичния сектор продължават, пазарът на труда все още изглежда силен.

Икономиката на САЩ добави 303 000 работни места през март, което е доста над прогнозата на Dow Jones за ръст от 200 000, а нивото на безработица се понижи до 3,8%.

Според Handshake, популярен безплатен сайт за публикуване на обяви за работа за студенти и висшисти, съкращенията в сферата на технологиите са накарали новите служители да потърсят други възможности.

Делът на заявленията за работа от специалисти в областта на технологиите, подадени в интернет и софтуерни компании, е намалял с повече от 30% между ноември 2021 г. и септември 2023 г.

"Част от причините, поради които това се случва, са, че стабилността е основен фактор при вземането на решения от студентите за какви позиции кандидатстват и какви приемат", казва Кристин Крузверг, главен директор по образователните стратегии в Handshake.

"Те гледат заглавията в новините и обръщат внимание на всички съкращения, които се случват в големите технологични компании, което ги кара да се чувстват нестабилни."

Масовите уволнения са подкопали блясъка на технологичната индустрия, поради което служителите се питат дали кариера в нея все още трябва да се счита за "работа мечта".

"Хората, които преследват мечтаната работа в технологичната сфера, трябва да държат възможностите си отворени и да бъдат реалисти", обяснява Ерик Толоти, старши партньор-инженер в Snowflake, който е уволнен от Microsoft през 2023 г. "Не се фокусирайте само върху една компания и не чувствайте, че трябва да постъпите в нея, защото това е мечтата на определени хора", допълва той.

Припомняме, че в началото на април Apple съкрати над 600 свои служители в Калифорния – първата голяма вълна след края на пандемията.

На 28 март производителят на iPhone е уведомил 614 служители от 8 офиса в Санта Клара, че губят работата си, като по данни на регионалните власти съкращенията ще влязат в сила на 27 май.

Не е ясно от кои отдели и проекти са част засегнатите.

Доскоро компанията беше забележително изключение, след като през последните 2 години други технологични гиганти извършиха съкращения на работната си сила.

Amazon също обяви нова вълна от съкращения – този път в своята компания за „облачни“ услуги AWS. През последните месеци пък производителят на видеоигри Electronic Arts съобщи, че уволнява около 5% от персонала си.

Sony закри около 900 работни места в PlayStation, Cisco Systems планира да съкрати над 4000 служители, компанията Snap – собственик на Snapchat, обяви, че се разделя с около 10% от персонала си в глобален мащаб.

А един от най-мощните технологични гиганти – Google е в режим на съкращаване на разходите от началото на 2023 г., когато компанията майка Alphabet обяви планове за премахване на около 12 000 работни места, или 6% от работната сила на компанията.

Съкращенията продължиха тази година, като финансовият директор Рут Порат заяви, че компанията преструктурира своята финансова организация - ход, който ще включва допълнително намаляване на персонала.