Вие не сте уволнен. Но вече няма нужда от работата, за която сте нает.

Хората, които получават подобни имейл съобщения с покана за среща в офиса, изпитват различни емоции – от облекчение, че все още са на работа, до страх, че шефовете им тайно искат да ги принудят да напуснат.

Навън ги очаква нестабилен пазар на труда, което кара мнозина да смятат, че най-добрият вариант е да останат и да търсят по-добра вътрешна позиция, пише в материал по темата Wall Street Journal.

Adidas, Adobe, IBM и Salesforce, наред с други компании, пренасочиха служителите си като част от корпоративното преструктуриране.

Според данни от AlphaSense, платформа за финансови проучвания, споменаването на преназначаване или подобни термини по време на разговорите за печалбите се е увеличило над три пъти от миналия август досега.

"Преназначаването е огромна част от динамиката в момента", казва Анди Чаленджър, старши вицепрезидент в Challenger, Gray & Christmas, агенция за работа.

За компаниите, които са похарчили няколко години и значителни средства, за да наемат най-добрите таланти, преназначаването на работници на нови длъжности може да е начин да се запълнят места, които са жизненоважни за бъдещите планове, като същевременно намалят разходите, свързани със старите стратегии, обяснява специалисти по човешки ресурси.

Говори, а не работи: Кои са шумните служители и как да се справим с тяхТе използват различни методи за самореклама и говорят повече за това, което правят, вместо да работят

Това може да бъде и игра на изчакване.

Служителите, на които би било скъпо да се плати обезщетение за напускане или месеци обезщетение за безработица, могат да решат да напуснат сами, ако се чувстват заседнали на работа, която не искат.

Според Challenger през юли американските компании са обявили 42% по-малко съкращения на работни места в сравнение с юни. Съкращенията през юли също са с 8% по-ниски в сравнение с предходния период, като за първи път тази година месечните съкращения са по-ниски от тези през 2022 г.

В интервюта и онлайн форуми много от работниците споделят, че се притесняват дали преназначаването им не означава, че в крайна сметка ще им покажат вратата.

"Имам чувството, че това е като: Оценяваме всичко, което си направил, за да не те уволним, така че можеш или да се възползваш, или да си намериш друга работа", казва Мат Конрад, 34-годишен старши специалист по поддръжка на продажбите в IBM, който преминава две премествания в рамките на две години, преди да получи сегашната си роля миналата есен.

Голямото напускане приключи. Какво значи това за бизнесаСъбитието беше безпрецедентно и поразително на фона на глобалната несигурност

При първото преназначаване през 2021 г. го уведомили, че ролята му на мениджър е премахната. Той получава нова, свързана с продажбата на софтуер, с който няма опит, което според него се отразява на психическото му здраве.

По-късно същата година Конрад намира нова позиция в IBM чрез бившия си мениджър, която е по-подходяща за неговите умения. След това, през януари 2022 г., този екип е премахнат и той отново е преназначен. Конрад се обръща към отдела за човешки ресурси да му помогне да стане старши треньор по продажби – процес, който отнема шест месеца.

Според него това, че не е напуснал, когато е бил преназначен, е било въпрос на принцип: "Не исках да се предам, защото бях най-добрият и просто не беше честно".

IBM не отговори на запитването за коментар.

Да напусна ли новата си ужасна работа или да изчакам нещата да потръгнат?Вярно ли е, че започването на нова работа е като ново запознанство - още в самото начало усещаш, дали ще се получи, или не

Попадането в ситуация на реорганизация може да предизвика безпокойство у служителите, но понякога е печеливш ход да се избегне освобождаването на хора, казва Роберта Матюсън, коуч на ръководители и съветник по въпросите на човешките ресурси на компании, сред които General Motors и Microsoft. "По същество те ви дават сигнал: "Виж, това е единственият начин да имам работа за теб, трябва да те преназнача, така че, на твое място бих приела назначението", обяснява тя.

В други случаи работниците целенасочено са тласкани към работа, за която ръководството знае, че ще им е неприятна, което ще ги кара да напуснат. Сигналите, за които трябва да следите, включват преназначаване на работа, която е много по-ниска по заплащане или ниво на уменията, които имате в момента, съветва експертът.

Други предупредителни знаци: Ако ви предложат роля, която изисква преместване, а шефът ви знае, че това не е опция за вас, или ако ви преместят в отдел, за който се говори, че ще бъде съкратен.

Поколението Z не напуска работа Млада служителка разбива на пух и прах твърдения на работодателите

Служителите, които са подозрителни или притеснени от преместването, трябва да попитат своите ръководители защо се случва това и какво означава за кариерата им, казва Наоми Съдърланд, глобален ръководител на отдела за развитие в консултантската компания Korn Ferry.

В повечето случаи работниците нямат възможност за правна защита, ако компанията ги преназначи, обясняват юристи по трудово право. Изключение е случаят, когато работникът може да докаже, че преназначаването е било репресивно, допълва Анджела Уокър, адвокат по трудовоправни въпроси в Blanchard & Walker в Мичиган.

И добавя, че летвата е висока. Работникът трябва да докаже, че преди това е имало дискриминационно отношение към него или че е бил несправедливо избран. "В практиката си съм виждала много примери, когато на служителите е казано, че ще бъдат освободени в рамките на "преструктуриране", а се оказва, че те са единствените засегнати.", казва Уокър.

Тихото напускане може да струва на световната икономика 8,8 трилиона долараНивата на стрес на работното място остават рекордно високи от 2021 г. насам, според ново проучване

32-годишният Грант Гъруиц споделя, че му било необходимо време, за да се адаптира към новата си роля в Сиатъл по-рано тази година, когато софтуерната му компания премахва длъжността на ръководител на маркетинга за растеж.

Дадени са му 24 часа, за да избере между две други работни места или да напусне.

Избира глобалната роля на ръководител на маркетинг за растеж, която включва повече отговорности, но без увеличение на заплатата. Оценява случилото се от добрата му страна, тъй като глобалната роля вероятно щяла да е следващата позиция, която иска и надгражда съществуващия му набор от умения.