"Тихото напускане" стана популярна тенденция миналата година, когато служителите в цял свят започнаха да пренареждат приоритетите си и отказаха да поемат допълнителна работа извън рамките на задълженията си.

Макар че този процес често се разглежда като личен отказ от засилената динамика в офис културата, някои работници вече не държат недоволството си настрана - вместо това те се ангажират с "шумно напускане", пише CNBC.

Според нов доклад на Gallup, изготвен сред над 120 000 служители в световен мащаб, почти 1 от всеки 5, или 18%, напускат шумно или целенасочено се отказват от работа.

Консултантската компания дефинира шумните напускащи като служители, които предприемат действия, които "пряко вредят" на организацията, като подкопават нейните цели и се противопоставят на нейните лидери.

"В някакъв момент, доверието между служител и работодател е сериозно нарушено или служителят е бил крайно неподходящ за дадена роля, което е предизвиквало постоянни кризи", се казва в доклада.

При положение, че по-голямата част от служителите по света предпочитат тихото напускане (59%), едва 23% от анкетираните смятат, че са доволни или достатъчно ангажирани в работата си.

Тихото напускане може да струва на световната икономика 8,8 трилиона долараНивата на стрес на работното място остават рекордно високи от 2021 г. насам, според ново проучване

Според Gallup работниците с ниска ангажираност струват на световната икономика около 8 трилиона долара и представляват 9% от световния БВП.

"Те представляват огромна възможност за икономически растеж. Лидерството и управлението оказват пряко влияние върху ангажираността на работното място и компаниите могат да направят много, за да помогнат на служителите си да се развиват в работата."

Гръмкото напускане може да бъде сигнал за големи рискове, които не бива да се пренебрегват. От една страна, например, активно неангажираните служители се чувстват значително по-стресирани на работното място.

Според доклада само 30 % от ангажираните служители са изпитвали "голям стрес" всеки ден, в сравнение с 56% от шумно напускащите.

Не е изненадващо, че служителите, които са активно неангажирани, също така са по-склонни да превърнат шумното напускане в истинска оставка - 61% от тях активно търсят нова работа в сравнение с 43% от ангажираните служители, се казва още в доклада.

Поколението Z не напуска работа Млада служителка разбива на пух и прах твърдения на работодателите

Според анализа, служителите, които се отказват тихо или шумно, биха сменили работата си и срещу по-ниско заплащане в сравнение с ангажираните, които се нуждаят от 31% увеличение на заплащането, за да обмислят смяна на работата.

В същото време е необходимо средно 22% увеличение на заплатата, за да бъдат накарани неангажираните и активно неангажираните служители да потърсят друго място за реализация.

Не всички надежди обаче са изгубени, тъй като тихите напускащи могат да бъдат "най-голямата възможност" за растеж и промяна в компанията, смятат от Gallup.

"Тихите напускащи служители са неподозирани възможности за повишаване на производителността на вашата организация. Те са готови да бъдат вдъхновени и мотивирани - ако ги напътствате по правилния начин", се казва още в новото проучване. "Няколко промени в начина, по който се управляват, могат да ги превърнат в продуктивни членове на екипа", убедени са от Gallup.

"Истинската ангажираност в екипа означава, че вашите служители са психологически отдадени на работата, която вършат. Те разполагат с това, от което се нуждаят и имат подкрепящ ги ръководител и екип. Те знаят защо работата им е важна.", допълват от Gallup.