Всеки има приятели и роднини, които са били на негова страна независимо от фактите в определена ситуация. На детската площадка например, за да бъдеш лоялен докрай, означава да се застъпиш за приятел или дори да му помогнеш да се измъкне от отговорност за някоя дребна пакост. Но в света на бизнеса подобна лоялност може да има широкообхватни и катастрофални последици, обяснява Fast Company и добавя:

“Всъщност, ако не се контролира, подобна лоялност може да провали цялото предприятие”.

Затова и този тип поведение се определя от експертите като “токсична лоялност” - вид подкрепа, която ирационално служи на егото, а не на организацията, и може да приеме много форми.

Служителите, които са недостатъчно платени, често са поставяни под общ знаменател или дори са подложени на натиск да действат в разрез със своя морал, могат да се окажат именно токсично лоялни към своите работодатели. Те остават в дадена роля в своя вреда, често защото се чувстват емоционално обвързани с бранда, институцията или индустрията. А това развързва ръцете на някои мениджъри и бизнес лидери да използват инструменти като вина и срам, за да задържат тези служители, тъй като да бъдеш наречен "предател" напримел е толкова унизително, че определени хора са готови да направят всичко възможно, за да докажат лоялността си, дори ако това е ирационално и вредно и за тях, и за самата организация.

Стресът на работното място достига исторически високи нива Според Gallup ниската ангажираност на служителите струва на световната икономика близо 9 трилиона долара
Премахване на “свещените крави” в офиса

За съжаление, токсичната лоялност е двупосочен клапан. Всеки е виждал мениджър или институция да проявява прекомерна, необяснима лоялност към определен служител или група служители. Получателите на този вид отношение понякога се наричат "свещени крави" - хора, които са толкова почитани, че се смятат за недосегаеми.

“Свещените крави обикновено се делят на три лагера - те са в компанията открай време, изиграли са значителна роля в някакъв аспект от успеха на организацията или са близки приятели или членове на семейството на някой от високопоставените служители. Когато те започнат да проявяват негативно поведение или да вземат лоши решения, техните верни поддръжници игнорират тези проблеми или ги защитават. Свещените крави често замърсяват иначе здрави операции и вредят на добрите служители в тяхната орбита”, категорични са от Fast Company.

Често специалистите по човешки ресурси прибягват до мерки като намаляване на разходите, преструктуриране и препозициониране, за да решат различни проблеми в работната среда на една организация. Но този подход се фиксира върху външните лостове на бизнес операциите, което прави така, че те на практика никога не се срещат с хората, не разбират културата и не идентифицират истинските корени на проблемите - свещените крави, подхранвани от токсична лоялност.

Проклятието на AI: Все повече работници са на ръба на прегряването Прегарянето остава организационен проблем и начинът, по който той ще бъде решен, зависи от компанията
Това е така, защото за един бизнес лидер е трудно да приеме, че именно корпоративната култура може да подкопава неговото предприятие. В резултат на това методът за преобразяване на компаниите чрез анализ на хората и техните емоции често се разглежда като крайна мярка.

Но как може една организация да се пребори с токсичната лоялност и да неутрализира ефекта от наличието на свещени крави? Според изданието това може да се случи като компаниите инвестират време в задълбочено разбиране на различните аспекти на своята организационна култура и динамиката на междуличностните отношения.

“Лидерите трябва внимателно да проучат поведението на служителите и ръководителите, за да идентифицират токсичните личности и техните ефекти върху средата. След като идентифицирате проблемните хора - тези, които демонстрират необоснована лоялност, и тези, които се облагодетелстват от статута си, трябва да ги изолирате и да дадете възможност на здравата част на организацията да продължи да функционира”, категорични са експертите.

Понякога, разбира се, свещените крави и токсично лоялните служители могат да бъдат реабилитирани. Има случаи обаче, когато токсичната лоялност блокира всякакви възможности за това. Тогава единственият вариант е двете страни да се разделят.

Недостигът на квалифицирани кадри е сред най-големите рискове за бизнесаНедоволство от борбата с корупцията и престъпността са сред останалите основни изводи от анкетата на ГБИТК за бизнес средата в България през 2023 г.
Култура на отчетност и прозрачност

Само нова култура, която набляга на отчетността и прозрачността, може да разкъса връзките на токсичната лоялност.

“Премахнете свещените крави, въведете нови политики и процедури, които насърчават откритата комуникация и обратната връзка, признайте и наградете служителите, които са пример за новата култура, и създайте политика на нулева толерантност към старите начини на работа. Невъзпяваните герои ще се издигнат, а поддръжниците на свещените крави или ще напуснат, или ще се съобразят с промяната”, посочват още от Fast Company.

Нищо от това обаче не е лесно. Често висшите ръководители, отговорни за насочването на компанията в правилната посока, могат да попречат на напредъка ѝ, като се придържат твърде много към старите порядки. Те са възприели разказа, че свещените крави са странни, но безобидни, или са се поддали на подмазване, в резултат на което продължават да защитават недобронамерени и зле подготвени служители. В тези случаи егото е засенчило търсенето на съвършенство в процесите и често се превръща в причина за дисфункция, текучество, а понякога и за истинска катастрофа.