За много хора основният плюс на самостоятелната заетост е възможността да контролират сами времето си.

Често обаче това означава и чувство на вина за всеки свободен час в повече, размити граници в баланса между професионалния и личния живот, и натрапчиво усещане, че никога не правят достатъчно, пише BBC.

С други думи – когато работникът си е шеф, той може да смята, че всеки свободен момент трябва да се прекарва в печелене на пари.

Кейт Морган е журналист на свободна практика на пълен работен ден и казва, че така печели повече пари с работа, която й харесва.

В същото време, този режим през последните 8 години вече я е превърнал в работохолик, който пише през уикендите и отлага времето за лягане вечер, за да зачеркне още едно нещо от списъка със задачи.

Склонността към претоварване, породена от чувство за вина, е често срещана сред самостоятелно заетите лица.

Стресът на работното място достига исторически високи нива Според Gallup ниската ангажираност на служителите струва на световната икономика близо 9 трилиона долара

Шанън Лойс, 35-годишна самостоятелно заета графична дизайнерка в американския щат Северна Каролина, казва, че вината е най-силно изразена, когато прави нещо приятно.

"Мисля, че това се случва, когато правите нещо, което не ви се струва оправдано, просто за забавление. Не се чувствам виновна, когато сгъвам пране, а когато се опитвам да се занимавам с някакво хоби", обяснява тя.

Това е натрапчиво чувство, което може бързо да съсипе хубавите моменти и за околните. Проучване от 2021 г. в Journal of Experimental Psychology показва, че възприемането на времето, прекарано в свободни дейности, като "пропиляно", срива удоволствието от тези дейности. Важен аспект на това да бъдете успешно свой собствен шеф е да знаете стойността на часовете си.

"Изграждате бизнеса си, когато станете наистина добри в това да знаете каква е стойността на времето ви в долари", казва Шанън. "Това е много трудно да се изключи, когато се занимавате с всяка друга част от живота си. Всеки път, когато избирате хобито си пред работата, вие го избирате пред парите."

Но докато определянето на цената на работното време е ключът към успеха, според друго проучване, определянето на цената на часовете извън работа може да направи това време неприятно.

Португалия стартира финансирана от правителството 4-дневна работна седмицаПрез следващите 6 месеца 39 предприятия от частния сектор ще се включат в пилотната програма

Канадски изследователи са установили, че хората, които мислят за цялото време от гледна точка на парите, са по-нетърпеливи, когато използват част от това време, за да правят нещо, което би трябвало да е приятно.

В резултат на това преумората и последващото прегаряне за самостоятелно заетите лица могат да бъдат изключително проблематични.

Разбира се, много работещи на пълно работно време при работодател също се претоварват. Данните от март 2023 г. на Pew Research Center показват, че много работници се отказват от свободното си време в името на работата; проучването сред близо 6000 американски работници, включително около 5100, които не са самостоятелно заети, показва, че макар 62% от хората да смятат почивката за важна привилегия на работното място, близо половината от тях всъщност ползват по-малко свободно време, отколкото им позволяват работодателите.

CEO революция: Изпълнителни директори на непълно работно време Изпълнителен директор на непълен ден е модел, който навлиза във все повече компании отвъд Океана

Въпреки това, когато повече работно време се равнява директно на повече доходи по начин, който не е такъв, когато служителите получават заплата, уравнението работа-развлечение става все по-сложно.

"При самостоятелно заетите лица и лицата, работещи на свободна практика, този натиск може да се засили още повече", казва Тони Франа, водещ кариерен експерт в сайта за кариера FlexJobs. "Тъй като те често не могат да разчитат на постоянен доход или се страхуват да не загубят проекти в полза на потенциални конкуренти, често се чувстват виновни, когато се оттеглят от работа."

Проклятието на AI: Все повече работници са на ръба на прегряването Прегарянето остава организационен проблем и начинът, по който той ще бъде решен, зависи от компанията

Изследванията показват, може би без изненада, че психическото откъсване от работата има огромни ползи за намаляване на стреса и подобряване на психическото състояние. Същевременно, проучване от 2020 г. показва, че самонаетите лица са много по-склонни към прегаряне в сравнение с традиционните служители.

Създаването на граници е постоянно предизвикателство за Шанън, която често си напомня - понякога на глас, за важността на това да си взима почивка от работата.

"Всъщност казвам на глас на съпруга си и на себе си: "Нормално е да имаш почивен ден. Нормално е да не работя в момента. Мисля, че го казвам на глас, защото тогава един ден може наистина да повярвам в това".

Какви са невидимите рискове от дигиталния стрес за служителитеЗа

И все пак, самостоятелната заетост не е нещо лошо. Въпреки дългите часове и стреса от това да бъдеш единствен източник на собствени доходи и дори въпреки прегарянето, някои данни показват, че самостоятелно заети лица отчитат по-висока степен на удовлетвореност и се чувстват по-пълноценни в работата. Има основателна причина мнозина да продължават да работят, дори когато традиционната работа може да бъде по-лесна в много отношения.

Но компромисът е ирония на съдбата, която много самонаети хора ще оценят: работата в свободното време предлага гъвкавост и свобода, но може да ви остави неспособни да се наслаждавате на свободното време, ако се опитате да го използвате за нещо друго, освен за работа.

"Да, вие сте свой собствен шеф. Но може да се окаже, че сте ужасен.", допълва Шанън.