Apple уволнява над 600 свои служители в Калифорния. Това е първата голяма вълна от съкращения в компанията след края на пандемията, пише Associated Press.

На 28 март производителят на iPhone е уведомил 614 служители от 8 офиса в Санта Клара, че губят работата си, като по данни на регионалните власти съкращенията ще влязат в сила на 27 май. Не е ясно от кои отдели и проекти са били част засегнатите.

Доскоро компанията от Купертино беше забележително изключение, след като през последните 2 години други технологични гиганти извършиха съкращения на работната си сила.

По време на COVID-19, когато хората разходваха повече време и пари онлайн, се наблюдаваше огромен скок в наемането на служители, а големите технологични компании все още са по-големи, отколкото преди пандемията. Растежът обаче се забавя и организациите се фокусират върху орязване на разходите, за да увеличат печалбите си.

По-рано тази седмица Amazon обяви нова вълна от съкращения – този път в своята компания за „облачни“ услуги AWS. През последните месеци пък производителят на видеоигри Electronic Arts съобщи, че уволнява около 5% от персонала си.

Sony закрива около 900 работни места в PlayStation, Cisco Systems планира да съкрати над 4000 служители, компанията Snap – собственик на Snapchat, обяви, че се разделя с около 10% от персонала си в глобален мащаб.