В сряда Google на Alphabet съобщи, че съкращава стотици служители в различни екипи. Съоснователите на Fitbit Джеймс Парк и Ерик Фридман също напускат, тъй като технологичният гигант продължава да намалява разходите си.

Компанията посочва, че съкращенията ще обхванат звеното ѝ за гласови асистенти, както и хардуерния екип, отговарящ за Pixel, Nest и Fitbit. Повечето от служителите в екипа за добавена реалност (AR) също ще бъде освободени.

През 2021 г. Google закупи компанията за проследяване на здравето и фитнес тренировките Fitbit за 2,1 млрд. долара, но продължи да пуска нови версии на своя Pixel Watch - продукт, който се конкурира с някои от устройствата на придобития разработчик, както и с Apple Watch.

Съдят Google за 7 млрд. долара заради технология за изкуствен интелектSingular Computing твърди, че гигантът използва нейна технология в Google Search, Gmail и Google Translate


"През втората половина на 2023 г. редица наши екипи направиха промени, за да станат по-ефективни и да работят по-добре, както и за да насочат ресурсите си към най-големите си продуктови приоритети. Някои екипи продължават да правят този вид организационни промени, които включват премахване на някои роли в световен мащаб", коментира говорител на Google пред Reuters.

Реорганизацията идва в момент, когато водещи компании като Microsoft и Google залагат на нарастващото приемане на технологията за генеративен изкуствен интелект (AI) след успеха на ChatGPT на OpenAI. Миналата година Google обяви плановете си да добави възможности за генеративен AI към своя виртуален асистент, което ще му позволи да помага на потребителите в различни посоки като планирането на пътувания или обработката на имейли.

Говорителят на технологичния гигант не уточнява точния брой на засегнатите длъжности, но през януари миналата година Alphabet, компанията майка на Google, обяви плановете си да съкрати 12 000 работни места по целия свят, което се равнява на 6% от глобалната ѝ работна сила. Към септември 2023 г. Alphabet има 182 381 служители в глобален мащаб.