Когато става въпрос за война за технологични таланти, компаниите от по-малко "готините" индустрии се сблъскаха челно със смазващата конкуренция на гиганти като Google и Amazon през последните години.

Днес, картината на пазара на труда в някои от големите икономики е коренно различна.

Много от работещите в технологиите са в затруднено положение, след като повече от десетилетие на агресивен растеж, този период очевидно е към края си.

Същевременно, лидерите в технологичната индустрия предприеха вълни от масови съкращения, докато ръстът на свободните места в нетехнологичните сектори се задържа постоянен.

Резултатът?

Много технологични служители са по-отворени отвсякога за позиция в индустрия, която иначе дори не биха обмислили, а това предлага безпрецедентна възможност на нетехнологичните компании да привлекат така необходимите им таланти.

Това не означава, че ще бъде лесно: най-добрите таланти винаги имат възможности. А ако в CV-то им фигурира позиция при някой от най-добрите работодатели на пазара, много от тях ще имат и високи очаквания.

Ето защо сега е моментът нетехнологичните компании да се съсредоточат върху фините настройки на своите процеси за набиране на персонал, ако искат да имат в екипа си най-висококвалифицираните и опитни кадри.

FastCompany предлага пет начина как може да направят това.

Полиране на имидж

Повечето работници искат да се чувстват така, сякаш оказват влияние и помагат на компанията си да постигне добре дефинирана цел, така че първата ви стъпка в набирането на технологични таланти е да им помогнете да разберат как биха станали част от нещо по-голямо, ако работят във вашата организация.

Каква е мисията на вашата компания и как въпросната роля би допринесла за нея? Каква промяна правите в света? Какъв е обхватът на вашите продукти и услуги?

По-специално за инженерите и други продуктови длъжности, може да обмислите обособяването на отделна лаборатория за иновации, за да привлечете таланти, които иначе биха се отказали да работят в огромна корпорация.

Fidelity Labs, Pepsi Design + Innovation, Comcast Labs и 3M Innovation Center са чудесни примери за това.

Не бездействайте

Дори и в условията на спад, технологичните работници са все още много търсени.

Почти 8 от 10 съкратени технологични работници ще си намерят нова позиция в рамките на три месеца.

Това означава, че подходът на "публикуване и молитва", при който седите и чакате тези хора да дойдат при вас, няма да проработи. Агресивната стратегия за набиране на персонал е ключът към намирането на кандидатите, които действително искате да наемете.

След като тези кандидати попаднат във вашия подбор, трябва да се съсредоточите върху бързи действия.

Защо интервютата за работа стават все по-дълги? Времето, необходимо за наемане на нов служител, е достигнало

Това означава да използвате данни, за да идентифицирате и отстраните пречките в процеса на наемане – било то бавни мениджъри или прекомерен брой интервюта, за да затворите най-добрите кандидати, преди те да бъдат поети от вашите конкуренти.

„Да“ на дистанционната или хибридна работа

Дистанционната работа се наложи в технологичната индустрия още преди да настъпи пандемията.

По последни данни, близо 85% от всички технологични служители работят дистанционно или по хибриден модел, а трима от всеки петима не се интересуват от връщане в офиса на пълен работен ден.

Гъвкавата работа е особено важна за жените и по-възрастните работници, което означава, че компаниите, които изискват от работниците да идват в офиса всеки ден, вероятно пропускат ценни кадри и разнообразие от опит, умения и гледни точки.

Ако все още нямате политика за дистанционна работа, сега е моментът да я създадете. Ако се затруднявате да убедите ръководството, помислете за събиране на данни от кандидатите, отказали предложенията, за да видите каква роля е изиграла липсата на гъвкави възможности за работа за тяхното решение.

Заплатата е най-важна

Конкуренцията с технологичните компании по отношение на възнагражденията ще бъде трудна за много индустрии: технологичният сектор в САЩ предлага заплати с 16% по-високи от средните в страната и има най-голям дял служители, които получават над 150 000 долара годишно.

Как да изпъкнете пред компании, за които уменията са по-важни от дипломитеКомпаниите променят подхода си при наемане, като се фокусират повече върху уменията, а не върху образованието или предишен трудов опит

Затова с конкурентно възнаграждение, имате шанс да спечелите технологичните таланти, особено ако набирате служители с умения за работа с изкуствен интелект, машинно обучение, наука за данните, изчисления в облак и киберсигурност.

Добрата новина е, че работещите в сферата на технологиите са свикнали с компенсационни пакети, които включват нещо повече от заплата.

Ако не можете да предложите по-висока заплата, можете ли да преминете към политика за неограничен отпуск или платен родителски отпуск? Работещите в сферата на технологиите оценяват високи екстри, свързани с начина на живот, като обезщетения за грижи за деца или фондове с покритие за здравни и уелнес пакети, например.

Гарантирайте светло бъдеще

За да останат конкурентоспособни, работещите в сферата на технологиите трябва да са в крак с тенденциите, което обяснява защо възможностите за професионално развитие са основен фактор при оценката на нова длъжност.

Вътрешнофирмените програми за обучение и развитие или годишните стипендии могат да бъдат важен стимул за работниците, които обмислят да се оттеглят от технологичната индустрия и се нуждаят от увереност, че ще могат да бъдат в крак с най-добрите практики, особено в епоха, в която мнозина се страхуват, че изкуственият интелект идва за техните работни места.

Можете също така да обмислите създаването на мрежи, в които служителите да се учат един от друг, или да им позволите да влязат в други екипи или роли за кратко.

От решаващо значение е да покажете наличните кариерни възможности.

Microsoft няма намерение да се отказва от масовите съкращенияНовата вълна от премахване на служители е в допълнение на обявеното през януари съкращаване на 10 000 души

Помолете служителите с дългогодишен стаж във вашата компания да обяснят как са израснали до сегашните си роли и превърнете мислите им в съдържание, което да споделите в корпоративния сайт и социалните мрежи.

Или пък съставете кратка информация, която представя различните нива на йерархия и очакванията за тях, така че новите служители лесно да разберат какво трябва да научат, за да преминат към по-висока роля.

Освен това, нетехнологичните компании имат огромно предимство в момента: перспективата за стабилност.

Много от работещите в технологиите преживяват първия спад в кариерата си и се чувстват притеснени, след като са освободени от работа, която дълго време е смятана за стабилна.

Затова компаниите, които гарантират бавен, но устойчив растеж и възприемат нови стратегии за набиране на персонал, имат уникалния шанс да излязат печеливши от битката за технологични таланти пред конкуренцията на гигантите, допълва FastCompany.