Войната на Русия продължава да нанася ужасяващи щети на Украйна и да тегли надолу перспективите пред страните участнички в инициативата "Три морета".

Тези думи са част от обръщението на управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева към участниците на откриващата сесия на Осмата среща на върха на Инициативата "Три морета", която тази година се проведе в Букурещ, Румъния, "в момент на слаб растеж и задълбочаващи се регионални и секторни икономически различия", по думите на Георгиева.

Пазарите на труда плавно се охлаждат през настоящата година, което увеличава вероятността за "меко приземяване" на икономиката, смята Георгиева, както става ясно от публикуваното на сайта на МВФ изказване, обобщено от БТА.

Инфлацията, която ще продължава да тежи на уязвимите семейства още известно време, намалява. През следващата година растежът леко ще се повиши, прогнозира управляващият директор на МВФ.


18 месеца по-късно – до какво доведе руската инвазия в УкрайнаЗагиналите са десетки хиляди, разселените са милиони, а икономическите сътресения са навсякъде

Напредъкът обаче е твърде бавен, а икономическата среда ще продължава да бъде по-предизвикателна, отколкото беше преди пандемията, смята Георгиева.

Според нея рисковете пред икономическото развитие варират от допълнителни шокове, в следствие на войната в Украйна, които могат да се отразят на цените на храните и горивата, до текущите предизвикателства, свързани с геополитическата фрагментация и климатичните промени.

За смекчаване на тези рискове и ускоряване на растежа в идните години тя препоръчва да посрещнем предизвикателствата, които поставя на дневен ред конференцията в Букурещ: да отговорим иновативно на новите реалности и нарастващите нужди от инвестиции.

Георгиева посочва също, че икономическата стабилност трябва да е на първо място. Това означава борба с инфлацията, докато битката бъде спечелена. Монетарната и фискалната политика трябва да работят заедно, докато продължават да подкрепят най-уязвимите, смята Георгиева.

В обръщението си тя акцентира и върху надеждните енергийни доставки. "Миналата година европейските държави си сътрудничиха за осигуряване на различни източници и трасета за доставки, за да се откажат бързо от руския газ. Нужен е същият дух на сътрудничество, за да се направи спешен преход към благоприятна за климата устойчива енергетика".

Инвестициите в транспортна и дигитална инфраструктура са следващата фундаментална стъпка, а според изчисления на МВФ, техният ефект може да бъде удвоен през следващите 10-15 години, ако бъдат предприети правилните стъпки.

Нужни са и добре замислени регулации, които да осигурят равен достъп до тази нова инфраструктура за всички потребители, препоръчва Георгиева.

Тя посочва още, че повишаването на ефективността на управлението и намаляването на корупцията, които "ще направят региона по-конкурентоспособен, когато компаниите избират къде да инвестират в дългосрочен план".

Инициативата "Три морета" е важен катализатор за така необходимите частни инвестиции, казва Георгиева и добавя, че фокусът върху съвместната работа за изграждане на регионална инфраструктура помага за справяне с ключова пречка пред растежа и може да доведе до сътрудничество и в други сфери.