Глобалната икономическа активност се забавя, най-вече в производствения сектор и перспективите за средносрочния растеж остават незадоволителни.

Това заяви пред финансовите лидери на страните от Г-20 управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, предаде Reuters, цитирана от БТА.

Тя подчерта пред финансовите министри и централните банкери от Г-20 в западния индийски щат Гуджарат, че разликите в икономическото положение на отделните страни са повод за постоянна загриженост.

Инфлацията най-накрая е поела надолу, въпреки че "общата инфлация все още е твърде висока, а основната инфлация продължава да не отразява бързо промените в доставките и търсенето въпреки значителното затягане на паричната политика", подчерта Георгиева.

Инфлацията може да се задържи по-висока за дълъг период от време, което да наложи допълнително затягане на паричната политика, предупреди тя.

"Макар че има напредък, работата не е изцяло свършена и паричната политика трябва да остане във фокуса. Едно преждевременно празнуване може да преобърне постигнатото досега с толкова труд в процеса на дезинфлация", според Кристалина Георгиева.

МВФ очаква 3% годишен растеж на световната икономика в следващите 5 годиниПравителствата, най-вече в страните с нововъзникващи пазари, ще трябва да затегнат фискалната политика

Понижаването на инфлацията е основен приоритет за страните наред с усилията за създаване на нови данъчни буфери и реформи за повишаване на растежа.

"За да подкрепи усилията за тези реформи, МВФ ще увеличи работата си за мобилизиране на вътрешни ресурси, подобряването на качеството на държавните разходи, създаването на дълбоки капиталови пазари и подобряване на средата за частни инвестиции, както вътрешни, така и външни", заяви директорът на МВФ.

Тя наблегна на необходимостта от укрепване на глобалната финансова сигурност, включително преразглеждането на квотата от ресурси на МВФ, която е от жизненоважно значение и в последно време се е понижила в относително изражение.

МВФ очаква 7% глобална инфлация през 2023 г., заяви Кристалина ГеоргиеваПредвид това, МВФ препоръчва на централните банки да поддържат строга парична политика

Георгиева отчете постигнатия напредък при възстановяването на дълговата устойчивост след неотдавнашното споразумение за преструктуриране на дълга на Замбия.

"Процесът на преструктуриране на дълга трябва да е по-бърз и по-ефективен", отбеляза тя.

"Цената на забавянето при постигането на споразумение за преструктурирането на дълговете носят страните кредитополучатели и гражданите им, които най-малко са в състояние да носят този товар", добави още Георгиева.