Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева не е сред скептиците, които очакват американската валута да загуби блясъка си поради "дедоларизацията", пише MarketWatch.

В изказване на икономически форум в Доха в сряда тя заяви, че американският долар най-вероятно ще запази статута си.

"Не очакваме рязка промяна в доларовите резерви. Причините доларът да е резервна валута са силата на американската икономика и дълбочината на капиталовите ѝ пазари", каза Георгиева.

Има ли опасност Историята показва, че често са необходими десетилетия, ако не и векове, за да избледнее статутът на една глобална резервна валута

Дебатът за дедоларизацията – процес в който някои страни се отдалечават от долара като резерв и средство за размяна – бушува тази година. Въпросът е дали наистина е в ход устойчиво отдалечаване от долара, което би имало последици за САЩ и световната икономика, коментира MarketWatch.

Скептиците на дедоларизацията твърдят, че ходът някои транзакции на суровини да се ценообразуват във валути, различни от долара, представлява малка заплаха за доминиращата роля на валутата във финансовата система. В същото време делът на зелените пари в световните валутни резерви винаги е имал тенденция към флуктуации.

Американските акции падат на фона на споровете за тавана на дългаДоходността на съкровищни бонове с падеж на 1 юни скочи над 7%, според Tradeweb

По отношение на тавана на дълга на САЩ Георгиева омаловажи риска от дефолт на американското правителство, докато Белият дом и републиканците в Конгреса продължават да преговарят без особен резултат. Според ръководителя на МВФ обаче подобни сблъсъци са донякъде редовно явление в САЩ.

„Историята показва, че когато започне да тече финалният час, проблемът се решава. Вярвам, че ще видим тази игра отново", каза Георгиева.