Инвеститори, трейдъри и анализатори се опитват да преценят потенциалните последици от забавянето на американската икономика върху останалия свят, като някои стигат до заключението, че предстои неблагоприятна за долара среда, пише MarketWatch.

Стратезите в инвестиционната банка TD Securities предлагат два основни сценария в прогнозата си.

При първия САЩ дърпат надолу със себе си всички страни, а в другия – посоката на най-голямата икономика в света се разминава с тази на своите конкуренти.

Вторият сценарий се смята за по-вероятен през следващите месеци. В своя анализ TD Securities казват, че виждат "период на разминаване, а не синхронизиран спад", като Китай ще действа като "буфер" срещу влошаващите се перспективи пред САЩ и че "темата за дивергенция в растежа" вероятно се засилва още повече след сътресенията в банковия сектор през март.

Дивергенцията в растежа на двете водещи икономики е само последната тема, върху която се фокусират финансовите пазари, превключващи между рецесията и инфлационните страхове. Тя е особено важна за валутните пазари и за долара, който е надолу с около 10% от пика си миналата година.

Рей Далио: Доминираният от долара световен ред Американският инвеститор е оптимист за югоизточна Азия и Индия, тъй като глобализацията облагодетелства неутралните сили

Глобалният макроикономически пейзаж трябва да доведе до "по-малко благоприятна за долара среда" и всяко краткосрочно рали "трябва да бъде посрещнато със скептицизъм", казват стратезите на TD Mark McCormick, Mitul Kotecha, Mazen Issa и Ray Ng. Те продължават да очакват по-дълбока корекция на долара през следващите месеци.

Неотдавнашният стрес в банковия сектор може значително да понижи икономическия растеж на САЩ през следващата година, според Международния валутен фонд, който добави, че скоро ще стане ясно дали проблемите представляват изолирани събития.

Освен това икономиките на САЩ и света вероятно ще бъдат спъвани от по-високата инфлация и от лихвените проценти в продължение на години, каза МВФ, въпреки че при страни като Китай и Индия има възможности за относително по-силен растеж.

МВФ: Навлизаме в опасна фаза с рискове, фрагментация и неовладяна инфлацияОчаква се инфлацията у нас през 2023 г. да се понижи до 7,5% след ръста от 13%

От TD прогнозират индексът на щатския долар ICE да достигне 97.30 до края на годината, което е спад от нивото от вторник от около 102. И те не са сами в тези прогнози.

Във вторник Солита Марчели и Алехо Червонко от UBS Global Wealth Management заявиха, че очакват доларът да отслабне, "тъй като растежът на САЩ и лихвената премия спрямо останалия свят ще ерозират през следващите месеци".

Те отбелязват, че прогнозата им за по-слаб щатски долар в близко бъдеще не се основава на предположението за отслабващ резервен статут на глобална валута.

Експертите на UBS Global Wealth Management препоръчват на инвеститорите "да диверсифицират своите доларови позиции в инструменти с фиксиран доход, да намалят експозицията си към американски акции и да увеличат тази към стратегии, които биха могли да осигурят положителна възвръщаемост в случай на слабост на долара".

Според тях австралийския долар, швейцарския франк, еврото, паунда и йената са в по-перспективни позиции.