Новият управител на Bank of Japan (централната банка на Япония) Казуо Уеда заяви, че е уместно засега да се запази ултраразхлабената парична политика на банката, тъй като инфлацията все още не е достигнала 2% и той няма да бърза да намали масивните стимули, предаде Reuters.


Уеда обаче добави, че Bank of Japan не трябва да закъснява с нормализирането на паричната политика, което е знак, че той ще бъде по-отворен към идеята за промяна на спорната политика за контрол на доходността на облигациите за разлика от неговия предшественик Харухико Курода.


"Ако Bank of Japan внезапно осъзнае, че инфлацията стабилно и устойчиво ще достигне 2% и реши да нормализира паричната политика, ще трябва да направи много големи корекции", каза Уеда на пресконференция в понеделник.


"Това ще доведе до големи смущения в икономиката и пазарите, така че е важно да се вземат превантивни и подходящи решения", каза той.

Въпреки че има нарастващи признаци, че инфлацията може устойчиво се насочва към целта на Bank of Japan от 2%, е необходимо повече време, за да се види дали заплатите ще продължат да нарастват, каза той.


"Следейки текущото икономическо, ценово и финансово развитие, е подходящо засега да запазим контрола на кривата на доходността", каза Уеда.


Какво ще наследи новият управител на Bank of Japan?Експертите предупреждават, че следващият управител на Bank of Japan ще трябва да повиши лихвените проценти, за да ограничи инфлацията, без да навреди на крехкия икономически растеж

Мандатът на 71-годишния академик започна в неделя. Уеда наследи Харухико Курода след неговият втори, петгодишен мандат.


На пазарите има доста спекулации, че Bank of Japan може постепенно да премахне контрола на кривата на доходността, политика, която ограничава доходността на 10-годишните облигации около нулата. Причината са нарастващите критики, че това изкривява пазарите и вреди на маржовете на банките.


Доларът увеличи печалбите си спрямо йената и достигна 133.055, най-високото ниво от 4 април, заради намаляващите очаквания за промяна на парична политика.


"Уеда сигнализира, че инфлацията и икономическите условия не дават основание за голямо покачване на лихвените проценти", казва Шинго Иде, главен стратег в NLI Research Institute. "Шансът за промяна на политиката през април намаля значително", добавя той.


Ако Bank of Japan види, че постигането на целта от 2% инфлация е възможно, може да се наложи да нормализира паричната политика, каза Уеда. "Ако не, вероятно ще се наложи да измислим по-устойчива рамка с поглед върху страничните ефекти от паричното облекчаване."


Тежък март за производствената индустрия в Азия Индия остава светъл лъч в региона, докато Япония, Китай и Южна Корея изпитват трудности

Уеда е изправен пред неравен път, тъй като забавянето на глобалния растеж намалява перспективите за устойчиво повишаване на инфлацията и заплатите, предпоставка за постепенно премахване на противоречивите парични стимули на предшественика му.


Нарастващите страхове от рецесия в САЩ са сред насрещните ветрове за зависимата от износа икономика на Япония. Докато краят на ограниченията на COVID-19 подкрепя потреблението, някои анализатори предупреждават, че неотдавнашното увеличение на цените за ежедневни нужди може да го ограничат.


Уеда заяви, че е наясно със страничните ефекти от продължителното облекчаване и подчерта необходимостта да се гарантира, че банковата система на Япония остава стабилна, но Bank of Japan трябва да продължи програмата за стимулиране на Курода за момента.


Дълго стагниращата инфлация и ръстът на заплатите в Япония започват да показват признаци на съживяване. След като достигна 41-годишен връх от 4,2% през януари, основната потребителска инфлация остава над 3%, тъй като все повече фирми повишават цените в отговор на нарастващите разходи за суровини.


За да компенсират домакинствата за увеличението на разходите за живот, големите компании предложиха увеличение на заплатите с близо 4% тази година, което е най-бързият темп от около три десетилетия.


Според настоящите прогнози Bank of Japan очаква основната потребителска инфлация да достигне 1,6% за фискалната година, която започна този месец, и да се ускори до 1,8% през следващата година.


Уеда беше член на борда на директорите на Bank of Japan от 1998 до 2005 г., когато централната банка въведе нулеви лихвени проценти и количествени облекчения за борба с дефлацията и икономическата стагнация.