Проучване от вторник показва, че производствената активност в Япония се е свила с най-бързи темпове за последните 30 месеца, което е тревожен знак за третата по големина икономика в света, която е изправена пред отслабващо търсене и се бори да овладее натиска върху разходите.

Индексът на мениджърите по поръчките в производствения сектор (PMI) на au Jibun Bank flash Japan спада до 47,4 през февруари от 48,9 през предходния месец, съобщава Reuters и добавя, че той остава под нивото от 50 пункта, което е граничната стойност между свиването и разширяването, за четвърти пореден месец. Индексът отбелязва и най-големия си спад от август 2020 г. насам, когато достига 47,2 пункта.

Индустриалното производство и новите поръчки намаляват за осми пореден месец и то с по-бързи темпове от януари, сочат данните, обясняват още от информационната агенция.

Поръчките за износ регистрират най-големия си спад от юли 2020 г. насам при безмилостно слабото глобално търсене, както се вижда от последните показатели като по-бавния от очаквания растеж на брутния вътрешен продукт през октомври-декември и рекордния търговски дефицит през януари, акцентират от Reuters.

Какво ще наследи новият управител на Bank of Japan?Експертите предупреждават, че следващият управител на Bank of Japan ще трябва да повиши лихвените проценти, за да ограничи инфлацията, без да навреди на крехкия икономически растеж
Спасителен ръст при услугите

За разлика от тях активността в сектора на услугите нараства за шести пореден месец, което се дължи на облекчаването на вътрешните мерки, свързани с COVID-19. Миналия месец правителството обяви, че ще понижи класификацията на коронавируса по отношение на общественото здраве през май, а това допълнително повиши настроението в сектора.

Индексът на au Jibun Bank в сферата на услугите се е повишил до осеммесечен връх от 53,6 през февруари спрямо 52,3 през предходния месец.

"Доставчиците на услуги отбелязаха по-рязък ръст на активността и новия бизнес, тъй като последната вълна от COVID-19 отшумя, което даде тласък на търсенето", коментира Андрю Харкър, икономически директор в S&P Global Market Intelligence, която изготвя проучването, цитиран от Reuters.

Но производствените разходи на компаниите за услуги също се повишават с най-бързи темпове от осем месеца насам, докато повишението на цените, които те налагат на клиентите си, бележи “само двумесечен връх”. Това говори за изтъняване на печалбите, обясняват анализаторите.

"Компаниите ще се надяват ценовият натиск да отслабне значително през следващите месеци, за да се осигури известна подкрепа за търсенето от страна на клиентите", смята Харкър.

Като цяло, основният индекс au Jibun Bank Flash Japan през февруари възлиза на 50,7 пункта, което съответства на крайната му стойност за миналия месец, тъй като мрачните новини от сектора на производството бяха компенсирани от добрите перспективи пред този на услугите, обобщава Reuters.