Американските акции увеличиха скорошните загуби в четвъртък, спирайки възстановяването си от началото на годината, докато инвеститорите продължават да са фокусирани върху перспективите за лихвените проценти и продължаващите отчети за печалбите на компаниите.

Трите основни индекса отвориха нагоре, но обърнаха посоката в рамките на деня.

S&P 500 падна с 36,36 пункта, или 0,9%, до 4081,50.

Dow Jones Industrial Average се понижи до 249,13 пункта, или 0,7%, до 33699,88.

Технологичният индекс Nasdaq Composite загуби 120,94 пункта, или 1%, до 11789,58, след като регистрира повишение от цели 1,3% в рамките на деня.

Акциите се повишиха в началото на 2023 г., отразявайки надеждите на някои инвеститори, че Федералният резерв може да започне да сваля лихвените проценти тази година, воден от данните за намаляващата инфлация.

През последните сесии обаче играчите на пазара преоцениха очакванията си за паричната политика на Фед след коментарите на председателя Джером Пауъл и други представители на централната банка, пише The Wall Street Journal. В последните няколко дни Фед подчерта, че лихвите ще трябва да останат високи още известно време, за да се гарантира, че инфлацията ще бъде укротена напълно.

„Инвеститорите не са съвсем убедени, че ралито на пазара от началото на годината ще се задържи при настоящата лихвена политика“, казва Джейсън Рей, основател и инвестиционен директор в Zenith Wealth Partners.

Данните за пазара на труда показаха неговата устойчивост въпреки увеличенията на лихвените проценти, предизвиквайки опасения, че Федералният резерв може да реши да продължи да затяга паричната политика повече, отколкото се очакваше.

След доклада за увеличението на работните места в САЩ, нови данни, публикувани в четвъртък, показват, че молбите за безработица, показател за съкращенията, са се увеличили миналата седмица, но остават на исторически ниско ниво.

Може да минат години, а не месеци, преди инфлацията да бъде ограничена, казва Найл О’Съливан, инвестиционен директор в Neuberger Berman. Според него е малко вероятно Фед изобщо да намали лихвите тази година. „Инфлацията ще бъде по-трудна за укротяване и централните банки ще трябва да работят много по-дълго върху това, отколкото много хора смятат“, казва той.

Главният изпълнителен директор на най-голямата американска банка JPMorgan Chase Джейми Даймън предупреди да не се обявява твърде рано победа в битката срещу инфлацията. В интервю за Reuters той каза, че Фед може да повиши основните лихвени проценти над равнището от 5%, ако инфлацията се окаже по-устойчива от очакваното.

Американските акции падат на фона на опасенията за лихвените процентиПолитиката на Федералния резерв продължава да в центъра на вниманието на инвеститорите

В последните сесии инвеститорите също така следят печалбите на компаниите, анализирайки как инфлацията и по-високите разходи по кредитите влияят на бизнеса.

Акциите на Walt Disney скочиха рано в четвъртък, след като гигантът обяви печалбите си късно в сряда, както и че планира да съкрати работни места, за да спести 5,5 милиарда долара разходи. Акциите на Disney обаче паднаха с $1,42, или 1,3%, до $110,36, след като инвеститорът активист Нелсън Пелц каза, че спира битката си с компанията.

Disney ще съкрати 7000 работни места, за да свие разходите си с $5,5 млрд. Медийният гигант преструктурира три основни бизнес сегмента: Disney Entertainment, ESPN и Disney Parks, Experiences and Products, за да засили стрийминг платформата Disney+

Акциите на Mattel паднаха с 2,19 долара, или 11%, до 18,31 долара, след като производителят на Барби съобщи, че продажбите за последното тримесечие на 2022 г. са паднали с 22%, тъй като потребителите с ограничени бюджети са се отказали да харчат за играчки.

При около две трети от компаниите в S&P 500, които вече са отчели резултатите си за тримесечието, около 70% са надхвърлили консенсусните очаквания на Уолстрийт, в сравнение със средната стойност от 77%, обхващаща 5-годишен период, според FactSet.

Компаниите в S&P 500 са готови да отчетат 5% спад на печалбите, според анализ на действителните резултати и прогнози за тези, които тепърва ще докладват резултатите си. Това ще отбележи първия тримесечен спад на печалбите от разгара на Covid-19 през 2020 г., отбелязва WSJ.

Акциите на Alphabet Inc. паднаха за втора поредна сесия в четвъртък, тъй като инвеститорите продължиха да сравняват продуктите с изкуствен интелект на технологичния гигант с тези на конкурента му в сегмента Microsoft. Компанията загуби $4,36 на акция, падайки с 4,4% до $95,01. Компанията майка на Google е загубила приблизително 160 милиарда долара пазарна стойност през последните два дни, според пазарните данни на Dow Jones.

20 AI компании, в които да инвестираме през 2023 г. Според Morgan Stanley изкуственият интелект е

Tesla спечели $6,03 на акция, или 3%, до $207,32, след публикуването на доклад за катастрофа с Tesla Model S през април 2021 г. В него се посочва, че шофьорът не е използвал нито една от усъвършенстваните функции за подпомагане на водача на Tesla, преди да катастрофира на север от Хюстън. Акциите на производителите на електрически превозни средства се повишават за осем последователни сесии, с 68% повече през тази година, отбелязва още WSJ.

Акциите на Salesforce Inc. се покачиха с 4,03 долара, или 2,4%, до 173,66 долара, след като The Wall Street Journal съобщи, че хедж фондът Third Point на Дан Льоб има дял в производителя на софтуер.

Доходността на държавните облигации на САЩ се повиши, оказвайки натиск върху акциите.

На стоковите пазари цената на суровия петрол Brent падна с 0,7% до 84,50 долара за барел. Инвеститорите следят доколко повторното отваряне на Китай ще съживи апетита ѝ за петрол.

Европейските фондови пазари продължиха ралито, водени от очакванията, че икономическото състояние на региона може да е по-малко мрачно, отколкото се очакваше. FTSE 100 в Обединеното кралство добави 0,3%, Stoxx Europe 600 нарасна с 0,6%, а германският Dax се покачи с 0,7%, затваряйки на най-високото си ниво от повече от година.

Азиатските индекси бяха по-смесени. В Япония Nikkei 225 се понижи с 0,1%, докато в Хонконг индексът Hang Seng се повиши с 1,6%. Индексът Shanghai Composite нарасна с 1,2%.