Walt Disney отвърна на удара на инвеститора активист Нелсън Пелц, заявявайки, че той не разбира бизнеса на компанията и не трябва да получава място в борда, пише Wall Street Journal.

Пелц и неговият хедж фонд Trian Fund Management LP миналата седмица поискаха място в борда на директорите на Disney в опит да поправят това, което той нарича "поредица от самонанесени щети, влошили представянето на компанията".

Развлекателната компания предложи на акционерите документ от 16 страници, в който защитава главния изпълнителен директор Робърт Айгър срещу продължилата месеци кампания на Пелц.

Компанията заявява: "Нелсън Пелц не разбира бизнеса на Disney". Тя се опитва да развенчае твърденията на Пелц в презентацията, като отбелязва, че общата възвръщаемост на акционерите превъзхожда тази на другите медийни компании по време на първия мандат на Айгър. Той приключи през февруари 2020 г.

От Disney също така казват, че се планира реорганизация, която ще намали разходите и че приоритет ще е рентабилността в стрийминг бизнеса. Disney защити и сключените сделки по придобивания.

Твърди се, че Пелц няма необходимата експертиза, за да получи мястото в борда, което иска от месеци. Пелц "няма умения и опит, за да помогне на борда да създаде стойност за акционерите в бързо променящата се медийна екосистема", казват от Disney.

Скандалът идва седмица, след като Disney замени председателя на борда си Сюзън Арнолд с председателя на Nike Марк Паркър - ход, който Пелц определи като гумен печат за завръщането на Робърт Айгър.

Заложи ли Disney на рисково хитово продължение с връщането на Боб Айгър?След завръщането на Боб Айгър като главен изпълнителен директор акциите на Disney поскъпнаха с повече от 6%

Айгър се завърна в Disney като главен изпълнителен директор през ноември, когато бордът на компанията уволни Боб Чапек от поста. Фондът на Пелц, в презентация, озаглавена "Възстановяване на магията", подчерта грешките, направени от борда, и сравни възвръщаемостта на акционерите на Disney с по-широкия пазар по време на мандата на всеки директор. "Все още има няколко настоящи директори и членове на ръководството, които ръководеха и одобряваха едни от най-лошите корпоративни решения и стратегически провали на Disney", пишат от Trian Fund Management LP.

Миналата седмица фондът на Пелц заяви, че проблемът на Disney е лошото стратегическо планиране, прекомерни практики за компенсации на мениджърите и незадоволително управление на разходите. Специално придобиването на Fox от Disney, е поставило компанията в слаба финансова позиция, твърдят Пелц и колегите му.

Акциите на Disney, които намаляха с около 30% през последната година, поскъпнаха с 0,5% до 99,91 долара във вторник.

Продължителната кампания на Пелц срещу това, което той вижда като лошо управление, започна през лятото на 2022 г., когато инвеститорът се срещна с

Чапек в Дисниленд Париж, и стигна до момента, в който Пелц се обърна многократно към ръководството на Disney, за да поиска присъединяване към борда.

Той се дори успя да привлече на своя страна и един високопоставен служител - Айзък Пърлмутър.

Кампанията се разгорещи през ноември, след катастрофалния финансов отчет представен от Чапек, чиито резултати бяха под очакванията на анализаторите, а той омаловажи опасенията за огромни загуби в стрийминг дивизията на Disney.

Боб Айгър – от прогнозата за времето до телевизионната зала на славатаПрез 2022 г. неговото финансово състояние се оценява на стотици милиони долари, а знаете ли колко е първата му заплата?

Компанията твърди че Г-н Айгър, е създал значителна стойност за акционерите по време на първия си мандат като главен изпълнителен директор на Disney, увеличавайки пазарната капитализация от 49 милиарда долара в началото през 2005 г. до 231 милиарда долара, когато се оттегли през февруари 2020 г.

Първият период на Айгър беше белязан от поредица от придобивания, които поставиха Pixar Animation, Marvel Entertainment и Lucasfilm Ltd. под един покрив. Пелц обаче се прицели в четвъртата голяма сделка по времето на Айгър на върха на Disney: придобиването на развлекателните активи на 21st Century Fox за 71,3 млрд. долара. (Корпоративният брат на Fox, News Corp, притежава The Wall Street Journal.)

Според Пелц Disney е надплатила активите и сега е обременена с дългове и разходи. Сделката с Fox, според Disney, ѝ е позволила да разшири предложенията си към потребителите по целия свят, разширявайки портфолиото си с филми като "Аватар" и телевизионни предавания като "Семейство Симпсън". Компанията също така отбеляза, че последващите продажби на активи от сделката са намалили разходите на Disney до около 57 млрд.

"Акционерите на Disney трябва внимателно да анализират изявленията на Пелц, за да разграничат фактите от измислицата", отбелязва компанията.

Disney повтори в официалните си материали, че не подкрепя кампанията на Trian Fund Management LP.

Компанията предупреди акционерите да отхвърлят предложенията на Пелц и Trian, и да гласуват за възстановяване на членовете на борда на Disney.