През януари основната потребителска инфлация в Япония е достигнала нов 41-годишен връх, тъй като компаниите прехвърлят по-високите си разходи върху домакинствата.

Това оказва натиск върху централната банка на страната да прекрати мащабната си програма за стимулиране на бизнеса, съобщава Reuters.

Данните подчертават проблемите, пред които са изправени политиците в страната, след като нарастващите цени на горивата и стоките от първа необходимост засягат сериозно домакинствата. В същото време заплатите на много от тях все още не са се повишили достатъчно, за да компенсират по-високите разходи за живот, посочват още от новинарската агенция.

През първия месец на годината основният индекс на потребителските цени в цялата страна, който изключва променливите пресни храни, но включва разходите за енергия, отбелязва 4,2% ръст на годишна база. Това съответства на средната пазарна прогноза и бележи ускорение спрямо 4,0% годишен ръст, отчетен през декември.

Януарското повишение е най-голямото от септември 1981 г., когато разходите за горива в страната скачат заради петролната криза в Близкия изток и засягат сериозно зависимата от вноса японска икономика, припомня Reuters.

Основната потребителска инфлация вече девет поредни месеца надхвърля поставената от Японската централна банка бариера от 2%, което се дължи най-вече на трайното нарастване на разходите за горива и суровини, сочат данните.

Япония регистрира рекорден спад на производството Индустриалното производство и новите поръчки намаляват за осми пореден месец


"Инфлацията вероятно ще достигне своя връх през януари, но може да не падне под бариерата на централната банка още известно време”, коментира пред агенцията Йошимаса Маруяма, главен икономист в SMBC Nikko Securities. "Съществуват обаче въпроси дали повишаването на инфлацията ще бъде устойчиво, тъй като тя все още се определя основно от разходите за храна и горива".

През четвъртото тримесечие на миналата година японската икономика избегна рецесията, но се възстанови много по-слабо от очакваното, тъй като бизнес инвестициите спаднаха, акцентира Reuters и цитира анализатори, според които:

“Макар че частното потребление се справя с насрещния вятър, предизвикан от нарастващите разходи за живот, несигурността по отношение на глобалните икономически перспективи ще натежи върху възстановяването на Япония от белезите на пандемията”.

Добри новини от TSMC

На фона на тези лоши за японската икономика новини все пак има и лъч светлина. Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) обяви, че планира да построи втори завод за чипове в страната, който да произвежда полупроводници по 5 и 10 нанометровата технология.

Това решение може да помогне на Япония да съживи производството на съвременни полупроводници, което тя счита за ключово изискване за бъдещия си икономически растеж, стимулиран от новите технологии.

Построяването на втория завод на TSMC в Япония ще струва над 7,4 млрд. долара, твърди изданието Nikkan Kogyo и припомня, че водещият световен производител на съвременни чипове в момента изгражда първата си производствена база в Япония на остров Кюшу. Работата там трябва да започне с 12 и 16 нанометрови полупроводници през следващата година.

Какво ще наследи новият управител на Bank of Japan?Експертите предупреждават, че следващият управител на Bank of Japan ще трябва да повиши лихвените проценти, за да ограничи инфлацията, без да навреди на крехкия икономически растеж

Междувременно фондовата борса в Токио закри днешната си сесия с растеж, като инвеститорите приветстваха новия управител на Централната банка на Япония Казуо Уеда, който обеща да продължи сегашната политика на банката на ултраниски лихви и хлабава парична политика, съобщи агенция Киодо.

Индексът Никкей-225 добави 349,16 пункта или 1,29 на сто до 27 453,48 пункта. По-широкообхватният Топикс се покачи с 13,15 пункта или 0,67 на сто до 1988,40 пункта. Най-сериозен ръст регистрираха компаниите от секторите на морския транспорт, електроуреди и машинно оборудване.