Анализаторите на американската банка Citigroup повишиха леко прогнозата си за растеж на глобалната икономика, като сега очакват по-мекото й "приземяване", но все още предвиждат световната икономика да нарасне с най-бавния си темп от 40 години.

Това пише в най-новия доклад на Citigroup относно икономическите перспективи през 2023 г., съобщи Reuters, цитирана от БТА.

Банката сега предвижда забавяне на глобалния растеж тази година до около 2,2%, което е с 0,25 процентни пункта повече от предходната оценка, което се дължи на подобряващите се макроикономически тенденции.

Експертите обясняват, че предпазливият им песимизъм се дължи на по-силните и по-ясни икономически перспективи пред Китай, стагнацията в еврозоната, вместо рецесията, очаквана по-рано, както и на устойчивостта на американската икономика.

Икономистите на Citigroup, водени от Нейтън Шийтс, алармират, че упоритата висока инфлация по света може да възпре растежа.

"Според нашите изчисления глобалната обща инфлация все още се движи някъде в диапазона 6-7%, доста над целите на централната банка", казва Шийтс.

Накъде отива S&P 500: Няколко ужасно различни перспективиУолстрийт очаква S&P 500 да завърши 2023 г. на 4000 пункта, след като очакваното нивото за тази година се оказа най-далече от реалността от 2008 г. насам

В унисон с възгледите на Bank of America и Goldman Sachs от миналата седмица, Citigroup също обяви, че очаква Федералният резерв на САЩ да повиши лихвите още три пъти тази година, а нивата на основните лихвени проценти да надхвърлят 5%.

В световен мащаб американските борсови индекси отчетоха силни печалби в началото на годината, след слабите резултати през 2022 г., заради очакванията, че инфлацията е достигнала максимум, че Китай отваря отново икономиката си и че поредицата увеличения на лихвените проценти ще бъде прекъсната.

След като нови макроикономически данни обаче показаха, че инфлацията е по-устойчива, отколкото се смяташе, централните банки, включително Фед, сигнализираха за нови повишения на лихвите.

Борсовите индекси в САЩ претърпяха най-лошата си сесия за годинатаS&P 500 се понижи с 4,4% от най-големия си връх за 2023 г.

Растежът на реалния брутен вътрешен продукт на еврозоната може да отслабне до 0,5% през 2023 г., след като се повиши с 3,2% през 2022 г., пише още в доклада на Citigroup.

За британската икономика банката очаква свиване с 1% тази година, след като нарасна с 4,3% през 2022 г.