Коя е най-добрата метафора, за да опишете фондовия пазар и индекса S&P 500, който се покачи с 16% от октомврийските си дъна и с 6% от началото на годината?

Стратегът на Morgan Stanley Майк Уилсън я търси в бестселъра на Джон Кракауер В разредения въздух (Into Thin Air), който проследява смъртта на 12 алпинисти, опитващи се да изкачат Еверест. Книгата разказва за зоната на смъртта - надморската височина над 8000 метра, където има толкова малко кислород, че тялото започва да умира минута по минута.

"Дали по техен избор, или не, инвеститорите отново поведоха цените на акциите до главозамайващи висоти, тъй като ликвидността (бутилката кислород) им позволява да достигнат регион, където знаят, че не трябва да ходят и където не могат да живеят дълго", казва Уилсън, цитиран от MarketWatch .

"Те се изкачиха, преследвайки върха от алчност и предполагайки, че ще могат да се спуснат без катастрофални последици. Но кислородът в крайна сметка свършва и тези, които пренебрегват рисковете, ще страдат."


Фондовият пазар е обърнат с главата надолуНай-новата спекулативна ярост отново се задвижва от FOMO емоциите на инвеститорите

Когато акциите започнаха изкачването през октомври, имаха много по-ниски оценки – съотношение цена/печалба от 15 и рискова премия от 270 базисни точки, отбелязва стратегът на Morgan Stanley. Рисковата премия на акциите е разликата между тяхната очакваната доходност и доходността на сигурните държавни облигации. По-високата премия означава, че инвеститорите получават по-голяма компенсация за това, че инвестират в акции.

Към декември обаче съотношението P/E се качи до 18, а рисковата премия за акции падна до 225 базисни пункта. "През последните няколко седмици на годината много алпинисти продължиха напред към зоната на смъртта", коментира Уилсън.


В началото на 2023 г. оцелелите катерачи решиха да направят още един опит да покорят върха, този път поемайки по още по-опасен маршрут чрез най-спекулативните акции, осланяйки се погрешно на надежда за пауза в повишаването на лихвите от Фед, която ще бъде последвана от намаления по-късно през годината, посочва още стратегът.

"Инвеститорите започнаха да се движат по-бързо и по-енергично, говорейки по-уверено за меко приземяване на американската икономика. Достигайки още по-високи нива, вече се обсъжда и сценарий "без кацане" – каквото и да означава това. Такива са триковете, които зоната на смъртта си играе с ума – човек започва да вижда и да вярва в неща, които не съществуват", казва Уилсън.

Сценарият "без кацане" – при който икономиката не се забавя – е най-тясно свързан с Торстен Слок, главен икономист в Apollo Global Management. По думите му този сценарий не е добър за пазарите, защото ще доведе до по-агресивно повишаване на лихвите от Фед.

Goldman Sachs очаква още три повишения на лихвите от Фед през 2023 Данните за САЩ от тази седмица сочат висока инфлация и устойчивост на пазара на труда

Но да се върнем на Уилсън, който казва, че съотношението P/E сега е 18.6, а рисковата премия на акциите е 155 базисни пункта. Това означава, че "сме в зоната с най-разредения въздух от целия бичи пазар, задвижван от ликвидност, който започна през 2009 г."

Той казва, че покачването на пазара, започнало през октомври от едни разумни цени, се е превърнало в спекулативна ярост, основана на прогнози за промяна в политиката на Фед, която така и не идва.


Според него ликвидността, подсилена най-вече от централните банки на Китай и Япония, е помогнала за увеличаване на глобалното паричното предлагане (М2) с 6 трилиона долара от октомври насам, "осигурявайки допълнителен кислород, от който инвеститорите се нуждаят, за да оцелеят в зоната на смъртта" малко по-дълго.