Представители на Федералния резерв в САЩ са прогнозирали на последната си среща в средата на декември 2022 г., че продължаващото стабилно търсене и наемане на работна ръка ще поддържа инфлацията висока. Това е ключова причина, поради която очакват да повишат лихвените проценти тази година повече, отколкото се прогнозираше преди, съобщава Associated Press, цитирайки протокола от срещата, публикуван вчера.

От Фед също така изтъкват, че последното забавяне в повишаването на лихвите - от четири последователни увеличения с три четвърти пункта до увеличение с половин пункт - „не е индикация за каквото и да е отслабване“ на решимостта им да намалят инфлацията до целта от 2%, става ясно още от документа.

По-малкото увеличение на лихвения процент на последната среща също така не е сигнал за „оценка, че инфлацията вече е в траен низходящ път“, се казва още в протокола. Рисковете инфлацията да остане по-висока от очакваното остават, според представителите на Фед.

Документът е поредният сигнал за неоправдания оптимизъм на инвеститорите на Уолстрийт, които прогнозираха, че Фед скоро ще спре повишаването на лихвените проценти и дори ще ги намали по-късно тази година.

Подобно „погрешно схващане“, както се посочва в протокола, би усложнило стремежа на Фед да намали инфлацията. Това би се случило, ако бичите настроения сред трейдърите доведат до покачване на акциите и до падане на доходността по облигациите, което би противодействало на усилията на Фед да забави икономиката.

Като цяло протоколите от срещата показват, че определящата паричната политика на САЩ институция остава решена да поддържа високи лихвени проценти, за да потуши инфлацията. Представителите на Фед не са се успокоили много от спада на инфлацията от пика от 9,1% през юни до 7,1% през ноември. Твърдите им послания миналата година и прогнозите, че през 2023 г. ще има повече повишения, отколкото се очакваше, предизвикаха срив на фондовия пазар, посочва AP.

Американските борси приключиха с най-големия си провал от 2008 г.политиката на Федералния резерв продължава да определя дебата за това какво предстои през 2023 г.

По-високите лихвени проценти на Фед увеличиха разходите за ипотеки, заеми за автомобили и други потребителски и бизнес кредити.

На пресконференция след срещата миналия месец председателят на Фед Джером Пауъл призна, че инфлацията е намаляла през октомври и ноември. Той обаче подчерта, че ще са необходими „значително повече доказателства“ за намаляваща инфлация, за да може Фед да спре повишаването на лихвените проценти.

„Предстои ни дълъг път, за да стигнем до ценова стабилност“, каза Пауъл.

В няколко тримесечни икономически прогнози, публикувани след срещата на 14 декември, 17 от 19 представители на Фед казаха, че се очаква повишение на лихвения процент до диапазон от 5% до 5,25%, който да бъде задържан на тези нива до края на годината отбелязва AP. Това е с четвърт пункт по-високо от очакваното от финансовите пазари.

От Фед също така прогнозираха, че инфлацията за 2022 г. ще е на по-високо ниво от прогнозираното през септември, въпреки признаците, че увеличението на цените се е забавило през последните месеци.

Много икономисти предупредиха, че агресивното повишаване на лихвите на централната банка ще хвърли икономиката в рецесия тази година.

„Протоколът от срещата подчертава, че Фед ще намали инфлацията с риск да навреди на пазара на труда и на икономиката като цяло“, казва Райън Суит, главен икономист в Oxford Economics.

Представителите на Фед прогнозираха от своя страна миналия месец, че нивото на безработица ще се повиши до 4,6% тази година от 3,7% сега - темп, който обикновено съвпада с рецесия.

Готови за “ричцесия” - защо по-заможните може да пострадат повечеЗаради силния пазар на труда в САЩ по-бедните американци са в по-добра позиция от обикновено

И все пак досега пазарът на труда остава устойчив. В сряда правителството съобщи, че броят на наличните работни места през ноември е останал близо до повишеното ниво от предходния месец, знак, че фирмите все още са решени да наемат работна сила, въпреки 18 месеца на висока инфлация и нарастващи лихвени проценти.

Също в сряда Нийл Кашкари, президент на Фед в Минеаполис, заяви, че подкрепя вдигането на лихвения процент до около 5,25% до 5,5%.

Президентът на Фед в Минеаполис иска още по-голямо увеличение на лихвитеНийл Кашкари иска Фед да постави по-високи цели за това къде трябва да се намира водещата лихва

„Въпреки че е твърде рано да се обяви окончателно, че инфлацията е достигнала своя връх, виждаме все повече доказателства, че това може да е така“, написа Кашкари на уебсайта на Федералния резерв на Минеаполис. „Според мен обаче ще бъде подходящо да продължим да повишаваме лихвите поне на следващите няколко срещи, докато не сме сигурни, че инфлацията е достигнала своя връх.“

Кашкари също така заяви, че подкрепя лихвен процент от 5,4%, за да се оцени какво въздействие са имали по-високите лихви върху икономиката. Той добавя, че ако напредъкът в намаляването на инфлацията изчезне, би подкрепил и „потенциално много по-високо“ повишаване на лихвения процент.