Председателят на Фед Джером Пауъл заяви във вторник, че овладяването на инфлацията вероятно ще отнеме доста време и ще бъде неравномерно.

Това беше първата му публична изява след данните за изненадващо силното представяне на пазара на труда, публикувани в петък. "Докладът от петък, който показа, че наемането на работници се е ускорило през януари, надмина очакванията на всички", каза Пауъл по време на дискусия пред Икономическия клуб във Вашингтон.

Той не коментира дали ако представителите на Фед са знаели предварително данните от петък, това би променило решението им по-рано през миналата седмица да забавят увеличението на лихвите за втори път. Фед одобри вдигането на референтната лихва с четвърт процентен пункт до диапазон между 4,5% и 4,75%. Преди това имаше повишения с половин пункт през декември и с 0,75 пункта през ноември.

Уолстрийт затвори със загуби след данните за ръста на работните места в САЩДанните подхранват опасенията, че Фед може да продължи да поддържа лихвените проценти високи по-дълго време от очакваното

Процесът на понижаване на инфлацията до целта на Фед от 2% "вероятно ще отнеме доста време и вероятно ще бъде неравен", каза Пауъл.

Очакването, че инфлацията "ще си отиде бързо и безболезнено не е основният ни сценарий", добави той. "Ще трябва да направим още увеличения на лихвите, а след това ще трябва да се огледаме и да видим дали сме направили достатъчно".

Фед повиши лихвите с 4,5 процентни пункта през последните 12 месеца, което е най-бързият темп от 80-те години на миналия век, и прогнозира, че нивото на безработица ще нарасне до около 4,6% до края на тази година, припомня The Wall Street Journal.

Министерството на труда съобщи в петък, че работодателите са добавили стабилни 517 000 работни места през януари, а нивото на безработица е спаднало до 3,4%, най-ниското от 1969 г. насам.

Данните показаха не само необичайно голям ръст на работните места през януари, но – по-важното за Фед – бяха коригирани по-високо тези от предходните месеци, което предполага, че икономиката е навлязла в новата година с още по-голяма инерция, отколкото се смяташе досега.

Лихвените нива ще останат високи, показват протоколи на Фед Очакването, че Федералният резерв ще спре повишаването на лихвените проценти и дори ще ги намали по-късно през 2023 г. е грешно, показват документи от последната среща на Фед

Според прогнозите, публикувани след срещата им през декември, повечето членове на Фед смятат, че ще повишат лихвения процент до 5,1% тази година, което би означавало увеличение на лихвите с четвърт пункт на следващите им две срещи през март и май. Повече от една трета от тях очакваха вдигане на лихвения процент над 5,25%, което би наложило ново увеличение през юни. Няма официални лица, които да предвиждат съкращения тази година.

Във вторник Пауъл повтори мнението си, че централната банка е готова да повиши лихвите по-високо, ако данните предполагат, че икономическата активност се ускорява.

"Ще реагираме на данните и ако продължим да получаваме, например, силни доклади за пазара на труда или доклади за по-висока инфлацията, може да се окаже, че трябва да повишим лихвите повече, отколкото сме смятали."

Признаците, че агресивното увеличение на лихвите през миналата година не са охладили значително пазара на труда, могат да подхранят дебатите дали Фед е направил достатъчно, за да спре високата инфлация.

Общата инфлация се забавя до голяма степен, защото цените на енергията и други стоки падат. Големите увеличения на жилищните разходи са се забавили, но все още не са се отразили на официалните измерители на цените.

През последните три месеца Пауъл оправда продължаващото увеличение на лихвените проценти, като отбеляза все още силният пазар на труда, повишеният натиск върху заплатите и високата инфлация при услугите. "Все още не виждаме дезинфлация при тях и това ще отнеме известно време", каза той във вторник. "Ще трябва да бъдем търпеливи."

Фед и инвеститорите се разминават в прогнозите си за лихвените ниваНа заседанието си миналия месец представителите на Фед прогнозираха, че лихвените проценти ще продължат да се повишават през пролетта

Оптимизмът на инвеститорите, че инфлацията ще бъде спадне по-бързо, отколкото Фед очаква, доведе до облекчаване на финансовите условия през последните седмици. Средната 30-годишна ипотечна лихва например е спаднала с около процентен пункт до малко над 6% през последните седмици, според Асоциацията на ипотечните банкери.

Миналата седмица някои инвеститори бяха на мнение , че има промяна във възгледите на Пауъл, защото той отказа да се противопостави решително на мнението на пазара, че пътят за намаляване на инфлацията тази година ще бъде по-лесен, отколкото централната банка очаква. Но след данните за работните места в петък вече очакванията на инвеститорите са по-близо до вижданията на Фед.

"В края на миналата година Пауъл и Фед изглеждаха решени да управляват пазарните очаквания", казва Майкъл Фероли, главен икономист за САЩ в JPMorgan Chase, цитиран от WSJ. "Съвсем наскоро те показаха, че ще се ръководят от данните."

Този подход изглежда разумен, като се има предвид, че Фед вероятно е по-близо до крайната си дестинация за лихвените проценти в сравнение с миналата година, добавя той. "Тази година пазарът не трябва да очаква същата твърда ръка от Фед.“