Ръстът на работните места в САЩ се увеличи през януари и така опроверга прогнозите за забавяне на икономиката.

Работодателите са добавили 517 000 работни места миналия месец, съобщи ВВС, позовавайки се на съобщение на Министерството на труда на САЩ. Те са далеч повече от очакваното, което намали нивото на безработица до 3,4% - най-ниското от 1969 г.

В доклада на Министерството се посочва, че заплатите са се повишили с 4,4% на годишна база.

Анализаторите се борят да разберат какво се случва в най-голямата икономика в света, където се наблюдава комбинация от по-високи разходи за заеми и нарастващи цени.

Много анализатори предупредиха, че шансовете за рецесия тази година са необичайно високи, посочвайки данни, които показват свиване на разходите на потребителите, спадове в производството и рязко забавяне на имотния пазар.

Уолстрийт затвори със загуби след данните за ръста на работните места в САЩДанните подхранват опасенията, че Фед може да продължи да поддържа лихвените проценти високи по-дълго време от очакваното

Проучване на изследователската компания Morning Consult сочи, че половината от анкетираните смятат, че икономиката вече е изпаднала в рецесия или се намира в период на спад, но въпреки това пазарът на труда остава силен.

„Това е спиращо дъха число“, коментира доклада Джъстин Улфърс, професор по икономика в Мичиганския университет.

Данте ДеАнтонио, директор на Moody's Analytics, очаква ръстът на заетостта да се забави „драматично” през следващите месеци и предупреди, че вероятността от рецесия остава „неудобно висока”.

Президентът Джо Байдън, чийто рейтинг на одобрение спадна миналата година, заради инфлацията, отбеляза, че докладът категорично доказва грешката на критиците му и техните мрачни интерпретации на икономиката. „През последните две години слушахме хора на критиците, които отхвърлят моя икономически план. Последните данни показва кристално явно това, в което винаги съм вярвал - тези критици и циници грешат“, лидерът на САЩ.

Philips съкращава 6 000 работни места в опит да подобри рентабилносттаСтъпката е наложителна след изтеглянето от пазара на дефектни респираторни апарати, което събори пазарната стойност на компанията със 70 на сто

Най-голям брой работни места са добавили заведенията на хранене, които се възстановяват от съкращенията, наложени от пандемията. На другия полюс са автомобилната и технологичната индустрия, които отчитат загуба на работни места. Двата сектора са чувствителни към разходите по кредити, които се покачиха миналата година, след предприетите от Федералния резерв стъпки за стабилизиране на потребителските цени. Чрез повишаване на лихвените проценти Фед се стреми да охлади търсенето, облекчавайки натиска, тласкащ цените нагоре.

Покачването на лихвените нива в момент, когато темпът на увеличение на цените се забавя, породи опасения, че политиците от Американската централна банка ще насочат икономиката към болезнено свиване, което ще доведе до рязко забавяне на стопанската активност и до съкращаване на работни места. Джером Пауъл увери, че се надява институцията да избегне този сценарий. Той предупреди, че Фед е фокусиран върху ограничаването на инфлацията и остава притеснен, че пазарът на труда е твърде силен, да ограничи и стабилизира ръста на цените около целта на банката от 2%.