Покачването на американски индекс S&P 500 за януари надхвърли 6%, с което заличи загубите от декември. Ситуацията на пазарите изглежда все по позитивна, ако погледът се ограничава само с движението на индексите и поведението на облигациите от една страна и икономическите данни за спад на инфлацията и за рекордно ниска безработица от друга. Но рисковете не са за пренебрегване и януари успя да хвърли светлина върху много от енигмите, пред които са изправени пазарите, предупреждава Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в ЕЛАНА Трейдинг

Какво донесе януари

6% растеж на основния индекс е добро представяне, но големите технологични компании имаха далеч по-добри печалби от средното за пазара след значителното им изоставане през декември. А това, според него, е сигнал за завръщането на позитивните настроения.

Най-категорично доказателство за това е ръстът на акциите на водещите компании нараснаха с десетки проценти на фона на икономиката, която се отказа да влезе.

Наближава краят на цикъла на повишението на лихвите от Федералния резерв, икономиката е в добро здраве, инфлацията пада и безработицата е ниска. Останалите сигнали за проблеми и затруднения са на заден план. С други думи, продължава авторът, януари показа, че дъното на пазарите е било през октомври. Индексите обръщат 6-9 месеца преди дъното на корпоративните печалби.

Борсовите индекси приключиха първия месец на годината с обещаващ стартФокусираният върху технологиите Nasdaq Composite нарасна с 11% през януари, регистрирайки най-добрия си годишен старт от януари 2001 г., когато се повиши с 12%

Прогнозите са, че финансовите резултати ще се влошават през първата половина на годината, но през втората ще сме свидетели на ръст на печалбите. За Федералния резерв се очакваше да приключи с лихвеното повишение на равнището от 5%, макар че Джером Пауъл не е толкова убеден, че краят наближава, поне не толкова, колкото са инвеститорите.

Икономиката отказва да влезе в рецесия, като бизнес климатът в услугите се подобрява и дава надеждата, че предстои връщане към растежа през втората половина на годината. Инфлацията намалява с темпове, които са много симетрични на ускоряването ѝ преди това, но вече в низходяща посока. Затова преобладават прогнозите, че Федералният резерв ще започне да намалява лихвата в края на годината като процес на отиване към неутрални нива от около 3%. Пазарът на облигации отчита тези очаквания и допринася за подобрение на финансовите условия в икономиката.

Какво предстои

„Всяка една краткосрочна корекция ще повдигне въпроса дали тя ще прерасне в по-голям спад и съответно в нови дъна на пазарите. А такава изглежда е на дневен ред през февруари, след като само за месец индексът NASDAQ 100 направи 20% скок. Нищо на пазарите не се движи само в една посока”, обобщава Цачев.

Изоставането на качествените активи при такъв ръст не е учудващо, посочва авторът. Това са компаниите с дивиденти от нециклични сектори – комуналните услуги, потребителските акции и здравеопазването са на минус от началото на годината. Казано другояче тенденциите се разминават, така както се движеха в противоположна посока през миналата година.

Такива ръстове са характерни за мечия пазар; при предишни рецесии имаше по няколко. През миналата година NASDAQ 100 отчете периоди със 17% и 24% покачване. И в двата случая се наблюдаваше покачване на нецикличните сектори, сравнява анализаторът. „Разминаването им с NASDAQ 100 сега не е само от януари, а технологичният индекс изоставаше от нецикличните акции и по време на растежа на последните през октомври и ноември”, коментира специалистът.

Какво означава тази секторна ротация? Имаме промяна с това, което беше обичайното за миналата година. Тоест, може да се тълкува като обръщане на настроенията на инвеститорите и знак за дъно. Но без фундамент от страна на икономиката, както и без очевидна подкрепа от страна на централната банка и стимули от държавата, този растеж ще продължи ограничено време, обяснява Цветослав Цачев.

„Сезонът на печалбите” и изявленията от Фед ще вълнуват УолстрийтПетте събития, които ще вълнуват пазарите следващата седмица

Какво може да спре биковете

Не и краткосрочна корекция, категоричен е той. Ръстът сега е основан на очакванията за промяна на политиката на Фед и за излизане на икономиката от слабата рецесия. Всяко доказателство, че тези прогнози са неоснователни, ще бъде прът в колелата на борсовия растеж.

Централните банкери не са тези, които биха спрели Уолстрийт. Причината е дълбоко рационална и е свързана с условията за финансиране. Ако те създадат паника на пазарите, ликвидността ще изчезне и броят на фалитите ще скочи много рязко, коментира авторът. Той счита, че така задачата на банкерите ще се усложни неимоверно много. „Но те може да продължат с повишаването на лихвите и с постепенното извличане на ликвидност от финансовата система. Не бива да забравяме, че кризата е начина, по който икономиката се изчиства от неравновесията и най-често те са свързани с прекомерната задлъжнялост”, допуска консултантът. Според него Пауъл знае това и задачата му е да намери баланса между работещите мерки срещу неравновесията и времето за изпълнението им.

Цачев не допуска, че през следващите 2-3 месеца ще бъде променена политиката, нито че инвеститорите ще се притеснят от последствията от нея.

Икономиката е другата неизвестна величина. Евентуална корекция на борсите през февруари ще бъде последвана от нов опит за растеж, който има потенциала да продължи през март и април. Безработицата е ниска и пазарът на труда все още не е направил завоя към влошаването си. Трудно е да се каже дали това ще се случи в близките три месеца или дали състоянието на икономиката ще се влоши забележимо, за да уплаши инвеститорите. Но поне до средата на пролетта изглежда, че Уолстрийт ще следва причините за растеж и ще игнорира притеснителните фактори, обобщава главният инвестиционен консултант на ЕЛАНА Трейдинг.