Американските акции продължиха да падат в понеделник, след като данните за силния пазар на труда от края на миналата седмица повишиха вероятността за допълнителни увеличения на лихвените проценти от страна на Федералния резерв.

S&P 500 се понижи с 25,40 пункта, или 0,6%, до 4111,08, след спад от 1% в петък.

Dow Jones Industrial Average падна с 34,99 пункта, или 0,1%, до 33891,02.

Технологичният Nasdaq Composite се понижи със 119.50, или 1%, до 11887.45.

Съкровищните бонове също бяха разпродадени в понеделник, изтласквайки доходността на 10-годишните облигации до 3,632% от 3,531% в петък. Доходността по двугодишните книжа, които са по-чувствителни към промените на лихвите от Фед, се покачи до 4.454% от 4.299% в петък, най-високата стойност от два месеца, посочва The Wall Street Journal.

Уолстрийт затвори със загуби след данните за ръста на работните места в САЩДанните подхранват опасенията, че Фед може да продължи да поддържа лихвените проценти високи по-дълго време от очакваното

Повишаването на доходността обикновено вреди на технологичните и други по-спекулативни акции, като прави по-привлекателно държането на облигации и относително по-малко привлекателни компаниите, чиято стойност зависи от перспективите им за растеж.

Акциите се повишиха в началото на 2023 г., стимулирани от прогнозите, че забавянето на инфлацията ще накара Фед да премине от повишаване на лихвите към намаляването им по-късно тази година. Докладът за ръста на работните места в САЩ от петък предполага, че Фед може да реши да продължи да повишава лихвите, за да ограничи растежа на заплатите, и след това да задържи лихвите стабилни за продължителен период, казват инвеститори, цитирани от WSJ.

Те очакват изявлението на председателя на Фед Джером Пауъл днес и по-конкретно – коментарите му, свързани с броя на работните места.

Фокусът ще бъде върху това дали Пауъл ще потвърди прогнозите, че лихвените проценти ще достигнат връх от над 5% в сравнение с текущия диапазон от 4,5% до 4,75%, казва Джим Рийд, стратег в Deutsche Bank.

Нивата, при които се търгуват лихвените фючърси, показват, че пазарът вижда приблизително 75% шанс целта на Фед все още да е на 5% или повече към края на септември, според CME Group. Преди седмица пазарът оценяваше вероятността за този сценарии на по-малко от 50%.

Технологичните гиганти разочароваха инвеститоритеТримесечните приходи на Apple намаляват за първи път от близо четири години, Amazon и Google също се представят под очакванията

Предстои и още една натоварена седмица с корпоративни отчети в САЩ. В следващите дни резултатите си ще публикуват групите за частни капиталови инвестиции KKR, Carlyle Group и Apollo Global Management, както и други компании, сред които Disney, DuPont, PepsiCo и Uber Technologies.

Малко над половината от компаниите в S&P 500 са публикували резултатите си за последното тримесечие на 2022 г. До миналата седмица около 70% надминаваха прогнозите на анализаторите за печалба на акция, според FactSet. Компаниите обаче почти винаги надминават тези прогнози, отбелязва Едуард Смит, инвестиционен директор в Rathbones и допълва, че това е един от най-ниските проценти през последното десетилетие - промяна, която според него говори за задаваща се рецесия.

9 от 11-те сектора на S&P 500 се понижиха в понеделник, като акциите в секторите технологии, комуникации и материали отчетоха най-резки спадове, а тези в комуналните услуги – класическа защитна игра – отбелязаха печалби.

Dell съкращава 5% от служителите сиСъкращенията засягат около 6 600 работни места

Акциите на Dell Technologies поевтиняха с 1,28 долара, или 3%, до 40,96 долара, след като производителят на компютри заяви, че ще съкрати 5% от работните места заради влошаващите се пазарни условия.

Вълна от новини, свързани със сливания и придобивания, доведе до движения в някои акции. Newmont падна с 2,25 долара, или 4,5%, до 47,60 долара, след като компанията за добив на злато направи оферта за приблизително 17 млрд. долара за австралийската Newcrest Mining.

Акциите на Life Storage поскъпнаха с 12,47 долара, или 11%, до 123,05 долара, след като компанията получи оферта за придобиване на стойност от 11 млрд. долара от конкурента Public Storage.

Акциите на Catalent поскъпнаха с 10,95 долара, или 20%, до 67 долара, след като Bloomberg News съобщи, че Danaher е изразил интерес да придобив компанията.

На пазарите на суровини цените на петрола се повишиха ден след като Западът удари руските рафинирани горива като дизела със санкции. Фючърсите за петрола сорт Брент напреднаха с 1,05 долара, или 1,3%, до 80,99 долара за барел.