Въпреки че икономическата седмица ще бъде далеч по-спокойна, все още има доста неща за размисъл след повишението на лихвите от Федералния резерв и Европейската централна банка, както и неочаквано позитивния доклад за заетостта и заплатите в САЩ.

В светлината на прожекторите тази седмица ще бъде „сезонът на печалбите” и акциите, данните за еврозоната и Обединеното кралство, пише икономическият портал Investing.

Централната банка на Австралия (RBA) е настроена да повиши лихвите отново.

1. Реч на Джером Пауъл

След като хитовият доклад за работните места в САЩ от петък принуди инвеститорите да пренастроят очакванията за това колко агресивна трябва да бъде по-нататъшната политика на Фед за овладяване на инфлацията, пазарите ще следят внимателно изказването на председателя на Фед Джером Пауъл във вторник.

Министерството на труда съобщи в петък, че икономиката е добавила 517 000 работни места през януари, почти три пъти повече от очакваното.

Уолстрийт затвори със загуби след данните за ръста на работните места в САЩДанните подхранват опасенията, че Фед може да продължи да поддържа лихвените проценти високи по-дълго време от очакваното

Миналата седмица Пауъл призна напредъка в борбата срещу инфлацията, но неочаквано силните данни за работните места потенциално дадоха повече свобода на действие на Централната банка да продължи да повишава лихвите.

Инвеститорите се страхуват, че агресивното повишаване на лихвените проценти на Фед ще потопи икономиката в рецесия.

В четвъртък ще бъде огласена актуална информация за пазара на труда с първоначалните числа на молбите за безработица в четвъртък. Ще има изказвания на някои служители на Фед, като президентът на Фед Ню Йорк Джон Уилямс, колегата му от Минеаполис Нийл Кашкари и на Атланта Рафаел Бостик.

Бившият министър на финансите Лорънс Съмърс смята, че „мекото приземяване” на американската икономика е по-вероятно, въпреки че показателите за инфлация остават твърде високи.

4 извода от коментарите на Джером Пауъл след решението на Фед за лихвитеУсещането е, че инфлацията се насочва в посоката, желана от Фед, смятат анализатори

2. Сезонът на печалбите

Сезонът на печалбите продължава, като акциите на компаниите излизат на преден план.

Walt Disney, изправена пред прокси битка за представителство в борда, и News Corp, която се отказа от плана си да се обедини отново с Fox Corp, докладват в сряда и четвъртък финансовите си резултати. New York Times ще ги огласи също в сряда.

Disney отвърна на удара на инвеститора активист Нелсън ПелцDisney защити борда и главния изпълнителен директор Робърт Айгър срещу критиките на Пелц и твърди, че той не разбира бизнеса ѝ

Печалбите на PepsiCo и Kellogg в четвъртък ще дадат представа за това как потребителите се борят с инфлацията. Повече от 90 компании от S&P 500 се очаква да публикуват резултати през следващата седмица.

Със 190 корпоративни отчета печалбите на S&P 500 се очаква да са паднали с 2,4% през четвъртото тримесечие спрямо година по-рано – това е далеч по-голям спад от този от 1,6%, според прогнозните данни на Refinitiv от 1 януари.

Технологичните гиганти разочароваха инвеститоритеТримесечните приходи на Apple намаляват за първи път от близо четири години, Amazon и Google също се представят под очакванията

3. Централни банки

Пазарите очакват ново повишение на лихвените проценти с четвърт пункт от Централната банка на Австралия във вторник, след като инфлацията през последното тримесечие на миналата година скочи до най-високото ниво от 33 години досега, противопоставяйки се на агресивната кампания за затягане на RBA.

Някои икономически показатели са също надолу, като продажбите на дребно и цените на жилищата, които претърпяха най-големия спад от 1980 г.

Перспективата пред австралийския долар обаче е неопетнена – повторното отваряне на Китай върви по план и това трябва да се отрази позитивно на валутата.

Междувременно борбата с инфлацията на Централната банка на Индия може да е приключила, като икономистите прогнозират ново повишение на лихвите с 25 базисни пункта в сряда преди пауза.

ЕЦБ даде сигнал, че няма да отстъпи от ястребовата си политика за лихвитеСледващото покачване на основните лихвени нива с половин процентен пункт ще бъде на срещата на 16 март

4. Еврозоната


Всяка изява на представителите на Европейската централна банка ще бъдат следени под лупа след повишението с 50 базисни пункта в четвъртък и обещанието за последващо покачване на 16 март.

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че „имаме още основания за покриване и не сме приключили“ и посочи високата базова инфлация като аргумент за тази позиция.

Вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос и членът на Изпълнителния съвет Изабел Шнабел трябва да дадат изявления през следващите дни, заедно с президента на Централната банка на Германия Йоахим Нагел.

Германия трябва да публикува в четвъртък данни за инфлацията за януари, които бяха отложени от миналата седмица. Икономистите очакват, че тя се е ускорила отново.

Преди това Германия трябва да публикува данни за промишлените поръчки в понеделник, последвани от доклад за индустриалното производство във вторник.

Обединеното кралство – слабото звено в Г-7. Защо икономиката буксува?МВФ подобри прогнозата си за повечето водещи икономики, но очаква в Обединеното кралство тя да се свие с 0,6%

5. Великобритания ще избегне рецесията

Обединеното кралство ще публикува данни за брутния вътрешен продукт в петък, които се очаква да покажат, че икономиката е стабилна през четвъртото тримесечие на 2022 г., избягвайки на косъм рецесията.

Миналата седмица Bank of England заяви, че опасността британската икономика да изпадне в рецесия не е отминала, но е вероятно тя да бъде „много по-плитка”, най-вече заради по-ниските цени на енергията и по-слабите очаквания за пазарните лихвени проценти.

Централната банка повиши лихвите на десета поредна среща миналия четвъртък, но заяви, че трендът в битката с инфлацията се обръща.

Икономиката на Великобритания беше силно засегната от енергийната криза след нахлуването на Русия в Украйна, спад на заетостта и инвестициите и слаб растеж на производителността след Brexit.