Фючърсите на акциите се понижават в американската търговия в петък, тъй като инвеститорите продължават да анализират данните за отслабващата инфлация в САЩ и как те ще се отразят върху плановете на Федералния резерв за повишаване на лихвените проценти, пише Wall Street Journal.


Миналия месец Фед прогнозира, че лихвените проценти ще продължат да се повишават до пролетта и наскоро отново потвърди, че е твърде рано да се мисли за намаляване на лихвените проценти през тази година. Инвеститорите обаче са все по-убедени, че Американската централна банка ще направи точно това.


Разминаването между надеждите на инвеститорите и политиката на Фед, както и посоката, в която в крайна сметка ще се наклонят везните, се очертава да бъде една от най-големите въпросителни за финансовите пазари през 2023 г.


Лихвените нива ще останат високи, показват протоколи на Фед Очакването, че Федералният резерв ще спре повишаването на лихвените проценти и дори ще ги намали по-късно през 2023 г. е грешно, показват документи от последната среща на Фед

Много финансови анализатори, цитирани от медията, прогнозират, че инфлацията е достигнала своя връх и че ценовият натиск ще спадне толкова бързо, че Фед ще ограничи ръста на лихвените проценти до края на годината, както направи през 2019 г.


Според статистиката на Министерството на труда на САЩ индексът на потребителските цени, който измерва това, което потребителите плащат за стоки и услуги, е нараснал с 6,5% през декември спрямо година по-рано. Това отбеляза най-бавния му темп от октомври 2021 г. насам и шестия му пореден месечен спад. Докладът за работните места от миналата седмица показва, че ръстът на заплатите се забавя, като средното почасово заплащане е нараснало с най-бавния си темп от средата на 2021 г. насам.


Подобни доказателства, че инфлацията дърпа ръчната спирачка, подхранват очакванията, че Фед ще намали лихвите още през втората половина на годината. Но според CME Group търговците на пазари на лихвени деривати оценяват вероятността Фед да вдигне лихвите още два пъти тази година (до около 4,9% през март) на 90 процента.


В същото време вероятността Фед да намали лихвите поне веднъж до декември е 60 процента.

Икономическият спад наближава бързо, прогнозират големите банки в САЩСамо пет от 23 финансови институции, анкетирани от WSJ, заявяват, че очакват САЩ да избегнат рецесията през 2023 и 2024 г.

Нагоре или надолу?
На заседанието си миналия месец представителите на Фед прогнозираха, че лихвените проценти ще продължат да се повишават през пролетта до около 5,1%, припомня още WSJ, като добавя, че нито един от тях не е споменал нещо за намаляване в рамките на тази година.
Според анализаторите тази прогноза на експертите на Фед може да се дължи на две причини - или защото са по-песимистично настроени от инвеститорите, които прогнозират по-бързо забавяне на инфлацията през тази година, или защото залагат на възможността за сериозна рецесия.
Както Фед, така и голяма част от инвеститорите са съгласни, че инфлацията ще продължи да намалява през тази година, тъй като затрудненията във веригата на предлагане намаляват, а ръстът на комуналните разходи се забавя след рязкото им нарастване през последните две години. Представителите на Фед обаче са притеснени, че ситуацията на пазара на труда може да поддържа ръст на заплатите, който да задържи инфлацията.
Като цяло от Федералния резерв смятат, че инвеститорите, които разчитат, че лихвените проценти ще се понижат, рискуват да се опарят. Индексът S&P 500 се повиши с 11% от най-ниската си стойност през октомври, като голяма част от печалбите се дължат именно на прогнозата, че Фед ще премине от повишаване към намаляване на лихвите.
Държавните облигации също възстановиха част от загубеното след жестоката 2022 г. Доходността на 10-годишните съкровищни облигации на САЩ беше 3,446% в четвъртък, в сравнение с октомврийския връх от 4,231%. Доходността спада с повишаването на цените на облигациите.
Няколко банки, сред които JPMorgan Chase & Co, UBS Group AG и Deutsche Bank AG, очакват американските акции да отбележат ръст през тази година. Но други предупреждават, че пазарът може отново да претърпи спадове с двуцифрени процентни, особено ако политиката на Фед се окаже по-строга, отколкото очакват инвеститорите, което, от своя страна, може да доведе до по-голямо от очакваното забавяне на икономиката.