Световната банка рязко понижи прогнозата си за глобален икономически растеж тази година, тъй като постоянно високата инфлация повишава риска от световна рецесия.

Банката очаква растежът да се забави до 1,7% през 2023 г., спрямо прогнозираните 3% през юни. Това ще отбележи третия най-слаб темп на глобален растеж от близо три десетилетия, засенчен само от нивата през 2009 г. и 2020 г., според Световната банка. Отделен доклад показа, че глобалната инфлация, въпреки че започва отслабва, остава исторически висока, посочва Wall Street Journal.

„Глобалният растеж се забавя до такава степен, че световната икономика е опасно близо до изпадане в рецесия“, казва Световната банка в последния си доклад за глобалните икономически перспективи.

Международната организация цитира съвкупността от висока инфлация, нарастващите лихвени проценти, по-слабите инвестиции и нахлуването на Русия в Украйна като заплахи за растежа, заедно със свързаните с пандемията смущения в Китай и напрежението в сектора на недвижимите имоти.

Икономисти и бизнес лидери вече изразиха опасения, че годината може да бъде трудна.

Главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase & Co. Джейми Даймън каза във вторник, че може да се наложи Федералният резерв да повиши лихвените проценти до 6%, за да се бори с инфлацията, което е по-високо от пиковите нива между 5% и 5,5%, набелязани от повечето служители на Фед след последната им среща през декември. Все пак Даймън каза пред Fox Business, че солидните потребителски разходи помагат за стимулиране на по-силна икономика и че инфлацията ще спадне малко.

Икономическият спад наближава бързо, прогнозират големите банки в САЩСамо пет от 23 финансови институции, анкетирани от WSJ, заявяват, че очакват САЩ да избегнат рецесията през 2023 и 2024 г.

Някои икономисти прогнозират, че както САЩ, така и части от Европа може да изпаднат в рецесия за определен период от 2023 г., добавя WSJ. Глобална рецесия, дефинирана като свиване на годишния глобален доход на глава от населението, е по-малко вероятна, тъй като Китай и нововъзникващите пазари често растат по-бързо от по-развитите икономики.

За 2023 г. Световната банка прогнозира, че брутният вътрешен продукт на САЩ ще се увеличи с 0,5% спрямо предходната година. Не се очаква растеж за еврозоната. Банката прогнозира, че БВП на Китай ще нарасне с 4,3% през 2023 г. спрямо предходната година, което е повишение спрямо оценката за растеж от 2,7% миналата година. Предвижда се нововъзникващите пазари и развиващите се икономики да отбележат ръст от 3,4%, което е стабилен темп спрямо 2022 г.

Руският БВП се очаква да се свие с 3,3% след спад от 3,5% през 2022 г., тъй като санкциите продължават да тежат върху разходите и инвестициите, казва в доклада си Световната банка. В него тя призовава глобалните централни банки да останат нащрек за риска от агресивното затягане на паричната политика като начин за борба с инфлацията.

От своя страна председателят на Фед Джером Пауъл, който беше в Стокхолм във вторник, повтори ангажимента на американската централна банка за намаляване на инфлацията чрез повишаване на лихвените нива.

„Стабилността на цените е в основата на здравата икономика и осигурява на обществото неизмерими ползи във времето“, каза Пауъл. „Но възстановяването на ценовата стабилност, когато инфлацията е висока, може да изисква мерки, които не са популярни в краткосрочен план, тъй като повишаваме лихвените проценти, за да забавим икономиката.“

На този фон все пак има признаци, че скокът на потребителските цени, който започна в началото на 2021 г., намалява, тъй като световната икономика се забавя, коментира WSJ.

Много икономисти очакват темповете на инфлация да продължат да се понижават през тази година, което зависи до голяма степен от размера на заплатите в богатите страни и движенията в цените на енергията и храните.

Готови за “ричцесия” - защо по-заможните може да пострадат повечеЗаради силния пазар на труда в САЩ по-бедните американци са в по-добра позиция от обикновено

Несигурност създава въздействието на внезапното премахване на политиката за „нулев ковид“ в Китай и бързото разпространение на вируса сред населението. Това вероятно ще доведе до повишаване на търсенето на стоки и услуги в страната, което може да окаже натиск върху цените. В същото време намалява риска от ново блокиране на веригите за доставки.

Бизнес проучванията в САЩ и Европа сочат слабо търсене в сектора на производството и услугите.

Икономиката на Европа изглежда готова да избегне тежкия шок, от който се опасяваше регионът на фона на енергийната криза в резултат на руската инвазия в Украйна, но остава измъчван от средносрочни проблеми, включително високите цени на енергията и инфлацията.

„По-нататъшни неблагоприятни сътресения могат да тласнат световната икономика към нова рецесия“, се казва още в доклада на Световната банка, като се добавя, че „малките държави са особено уязвими на такива сътресения поради зависимостта от външна търговия и финансиране, ограничената икономическа диверсификация, високия дълг и податливостта към природни бедствия."