Индексът на долара се търгуваше около 105 в петък – това е едно от най-високите нива от почти месец, подкрепен от данните за устойчивия пазар на труда в САЩ и сигналите от Фед за поддържане на високи лихвени проценти.

Индексът е на път да запише седмичен ръст от повече от 1,6% - най-големият от септември.

Броят на американците, които подават нови молби за обезщетения за безработица, е спаднал до тримесечно дъно миналата седмица, докато съкращенията са намалели с 43% през декември, показват данни от четвъртък, цитирани от Reuters. Заетостта в частния сектор в САЩ се е увеличила с 235 000 нови работни места през декември, далеч над очакванията за ръст от 150 000, сочи статистиката на компанията за управление на човешките ресурси ADP, предаде Trading Economics.

Инвеститорите очакват днес доклада за работните места през декември, който вероятно ще покаже забавяне спрямо ноември.

Спрямо кошница от валути индексът на щатския долар се повиши с 0,09% до 105,21, след като скочи с 0,9% до почти едномесечен връх от 105,27 в четвъртък.

Китайският дракон срещу американския орел – може ли юанът да замени долараВъпреки икономическата и политическата си мощ, страната не доминира глобалния поток от фиатна валута. Сега се стреми да промени това

„Всички съобщения за съкращения на работни места в компании от технологичния сектор все още не са отразени в общите данни за заетостта. Все още има силно търсене на работна ръка от другите сектори на икономиката“, подчерта Кун Го, анализатор в The Australia and New Zealand Banking Group (ANZ).

Повечето основни валути претърпяха загуби в петък, след като растящата валута ги събори до няколкоседмични дъна.

За последно стерлингът беше с 0,1% по-висок от $1,1920, след като падна до шестседмично дъно от $1,1873 в четвъртък.

Еврото се повиши с 0,02% до $1,0522, след спад от 0,8% до триседмично дъно от $1,0515 също в предишната сесия.

Спрямо японската йена доларът се покачи с 0,36% до 133,88 йени, недалеч от едноседмичния си връх от 134,045 йени, достигнат в четвъртък.