Китайският дракон срещу американския орел – може ли юанът да замени долара

1692
Китайският дракон срещу американския орел – може ли юанът да замени долара

© Pixabay

Икономиката на Китай е изключително успешна по редица показатели. БВП на страната от 17,7 трлн. долара я правят втората по сила икономика след американската. Поднебесната империя е третата по големина търговска нация в света след САЩ и ЕС, пише MoneyWise.

Въпреки това китайската валута юан (известна още като ренминби) представлява само 3% от световната търговия. Сравнете това с 87%-ия пазарен дял на щатския долар. Въпреки икономическата и политическата си мощ, страната не доминира глобалния поток от фиатна валута. Сега се стреми да промени това. Това е многотрилионният, многодесетилетен план на Китай да замени щатския долар като световна резервна валута.

Постигането на статут на резервна валута не е формален процес – това е като да спечелите конкурс за популярност


Най-популярната валута за световната търговия и трансграничната търговия се очертава като де факто резервна валута. „Популярността“ на една валута се основава просто на възприемането на сигурността и устойчивостта на емитиращата държава. Това е активът или валутата, която повечето централни банки по света предпочитат да държат в резерв, поради което доминиращият актив печели етикета на „резервна валута“.

От 1450 г. е имало шест основни периода на резервна валута. Португалия доминира в световните резерви до 1530 г., когато Испания набира сила. Валутите, емитирани от Холандия и Франция, господстват в  световната търговия през по-голямата част от 17 и 18 в., но появата на Британската империя прави лирата стерлинг резервна валута до края на Първата световна война.

Щатският долар измести паунда, когато Съединените щати наложиха икономическо превъзходство над Великобритания. Повече от 75% от глобалните транзакции са извършени в щатски долари от 2008 г. насам. Доларът също така представлява повече от 60% от емитирането на чуждестранен дълг и 59% от глобалните резерви на централната банка.

Въпреки че хватката на долара върху всички тези пазари и инструменти постепенно намалява през последните години, никоя друга валута не се доближава до тези нива. Китайският юан със сигурност не е жизнеспособна алтернатива, но геополитическите и макроикономическите тенденции подкрепят издигането му до господство.

Планът на Китай

Тази година китайските лидери дадоха да се разбере, че искат да засилят профила на ренминби като резервна валута. Икономиката и търговските потоци на Китай са достатъчно големи, за да подкрепят подобен ход. Сега обаче страната трябва да убеди останалите централни банки да започнат да държат китайския юан (основната единица на ренминби) в резерв.

През юли Китайската народна банка обяви сътрудничество с пет нации и Банката за международни разплащания, за да постигне това. Китай, заедно с Индонезия, Малайзия, Хонконг, Сингапур и Чили ще допринесат всеки с по 15 милиарда юана (около 2,2 млрд. долара) към Споразумението за ликвидност на ренминби.

Междувременно китайският юан вече се е превърнал де факто в резервна валута в Русия. Кремъл потърси подкрепата на Китай, след първите санкции на Запада и сега 17% от чуждестранните резерви на Федерацията са деноминирани в юани. Китайските пари са третата най-търсена валута на Московската борса.

Тъй като тези партньорства стават по-силни, статутът на юана като резервна валута може да бъде допълнително укрепен.

Глобалното въздействие

Икономисти, включително Бари Айхенгрийн от Калифорнийския университет Бъркли и Камил Макер от Френската централна банка, публикуваха анализ на потенциала на юана като резервна валута. Изследователите твърдят, че замяната на долара няма да бъде лесна или бърза задача. Те обаче откриха доказателства, че резервите в юани постоянно се увеличават в страни, които имат по-тесни търговски отношения с Китай.

Това нарастващо влияние може да превърне юана в алтернатива на щатския долар в един „многополюсен“ свят. С други думи, Китай може да намали влиянието на долара постепенно с течение на времето. Авторите на изследването посочват, че текущата позиция на ренминби е подобна на щатския долар през 50-те години на миналия век. С други думи може би само няколко десетилетия ни делят от паритета юанът-долар.

Ако прогнозите са правилни, дългосрочните инвеститори трябва да обмислят известно излагане на активи, деноминирани в юани, и китайски акции със значителни печалби в юани.

Си Цзинпин призова страните от Съвета за сътрудничество в Залива за петролна търговия в юани

Междувременно китайският президент Си Цзинпин заяви пред арабските лидери от Съвета за сътрудничество в Залива (ССЗ), че Пекин ще работи в посока на това да започне да купува петрол и газ в юани, пише Reuters. Този ход би приближил Китай към целта му да наложи валутата си в световен мащаб и да отслаби американския долар, отбелязва агенцията. 

Си оповести намерението си в Саудитска Арабия, където престолонаследникът принц Мохамед бин Салман е домакин на две ключови срещи на върха между арабските страни и китайския лидер.  
 
Както Саудитска Арабия, която е водещ износител на петрол, така и икономическият гигант Китай изпратиха силни послания за "ненамеса" в момент, в който отношенията между Вашингтон и Рияд са подложени на изпитание заради проблеми, свързани с човешките права, енергийната политика и отношенията с Русия. 
 
Всяко действие на Саудитска Арабия в посока на евентуален отказ от долара при търговията ѝ с петрол би предизвикало политически сътресения. В миналото Рияд е отправял подобни заплахи, изправен пред възможността американският Конгрес да заведе антитръстови искове срещу страни от ОПЕК.
 
По време на визитата си в Саудитска Арабия Си участва и в среща на върха на Арабската Лига, в която влизат страни от Залива, Левант и Африка.
 
В началото на консултациите принц Мохамед приветства "новата историческа фаза в отношенията с Китай", което беше в остър контраст с неловките срещи между САЩ и Саудитска Арабия преди пет месеца, когато президентът Джо Байдън участва в подобен форум в Рияд.
 
В отговор на въпрос за отношението на страната му към Вашингтон външният министър принц Файсал бин Фархан ал Сауд заяви, че Саудитска Арабия ще продължи да работи с всичките си партньори. "Не вярваме в поляризацията или в избирането между страни“, допълни той на пресконференция след срещата. 
 
Саудитски източник на Reuters е казал преди посещението на Си, че решението да се продават малки количества петрол на Китай в юани може да има смисъл, за да се плати директно китайският внос, но "все още не е настъпил подходящият момент".
 
По-голямата част от активите и резервите на Саудитска Арабия са в долари, Рияд държи над 120 млрд. долара в американски държавни ценни книжа, а освен това саудитският риал, както и други валути на страните от Залива, е обвързан с долара. 
 
Преди визитата си в Саудитска Арабия китайският лидер заяви, че очаква да настъпи нова епоха в отношенията им и изрази надежда, че срещите на върха ще се превърнат в "знакови събития в историята на китайско-арабските отношения".
Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg