Цените на петрола се повишиха в четвъртък, след като се сринаха с 9% по време на първите две сесии за годината на фона на слабия долар. Това предаде Bloomberg.

Фючърсите на West Texas Intermediate се покачиха до $74 за барел, след като ограничиха най-големия двудневен спад от март, а тези за сорта Brent – със 75 цента (1,0%) до $78,59 долара за барел.

Ръстът на случаите на Covid-19 в Китай замъглява краткосрочните перспективи за търсенето. Оптимизмът, че потреблението в Китай - най-големият вносител в света, постепенно отслабва.

Мрачното начало на годината беше влошено от ниската ликвидност, която направи петролните фючърси податливи на бурни колебания в цените. Инвеститорите също претеглят предпазливия коментар от срещата на Федералния резерв миналия месец, който потвърди решимостта си да намали инфлацията, без да забавя твърде много икономиката.

„Предупредителните признаци за глобална рецесия, слабото възстановяване на Китай с нарастващи случаи на Covid-19 и слабата готовност за поемане на риск са катализаторите, които поддържат цените на петрола под контрол“, коментира Джун Ронг Йеап, пазарен стратег за IG Asia Pte.

Таванът на цените на петрола ще увеличи бюджетния дефицит на Русия Бюджетният дефицит на Русия може да бъде по-голям от планираните 2% от БВП през 2023 г., призна финансовият министър Антон Силуанов

Спредовете на петрола сигнализират за достатъчно предлагане в краткосрочен план. Разликата между бързите договори и договорите за втория месец за WTI и глобалния бенчмарк Brent са в низходяща контанго структура (контанго е налице, когато цената на фючърсите е по-висока от спот цената – бел.р.).

Американският петролен институт – неправителствена организация, финансирана от индустрията, съобщи, че търговските запаси от суров петрол в САЩ са се увеличили с 3,3 милиона барела миналата седмица. Запасите от бензин също се увеличиха, но доставките на дестилати - категория, която включва дизел - се свиха.